Svet

"Ej-Bi-Si": Izrael 15 godina razrađivao sabotažu pejdžera Hezbolaha

Izraelske obaveštajne službe su više od decenije razmatrale sabotažu komunikacionih uređaja koje bi opremile eksplozivom, tvrdi američki obaveštajni izvor
"Ej-Bi-Si": Izrael 15 godina razrađivao sabotažu pejdžera Hezbolaha© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Izraelske obaveštajne službe razrađivale su operaciju poput one koja je izazvala masovnu eksploziju elektronskih uređaja Hezbolaha najmanje 15 godina, izjavio je američki obaveštajni izvor za "Ej-Bi-Si njuz".

Hiljade ljudi su povređene u Libanu u seriji eksplozija pejdžera, voki-tokija i drugih uređaja libanske militantne grupe. Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za incident, iako su se mnogi mediji pozivali na izvore koji kažu da je u pitanju bila operacija Mosada. 

Američki izvor je za "Ej-Bi-Si njuz" rekao da operacija predstavlja mešanje u lance snabdevanja, i da se CIA dugo libila da primeni tu taktiku zbog rizika od velike kolateralne štete. Među dvadesetak ubijenih u Libanu bilo je i dece, dok su mnoge žrtve ostale osakaćene. 

"Njujork tajms" je ranije izvestio da je isporuka sabotiranih uređaja počela u leto 2023, pozivajući se na više zvaničnika upoznatih sa operacijom.

U izveštaju "Ej-Bi-Si njuza" se sugeriše da je "BAC konsalting", kompanija sa sedištem u Mađarskoj koju je tajvanski proizvođač elektronike "Gold apolo" unajmio pri proizvodnji pejdžera za Hezbolah, bio izraelski paravan.

Uređaji nikada nisu bili u Mađarskoj, a BAC je služio kao "trgovinski posrednik, bez baze za proizvodnju" u zemlji, rekao je portparol vlade.

Administracija Tajvana ogradila se od eksplozija u Libanu.

"Komponente koje su korišćene u hiljadama pejdžera, koji su eksplodirali u utorak u Libanu, nisu napravljene na Tajvanu", izjavio je tajvanski ministar ekonomije Kuo Jih-Huei.

Bejrut i rukovodstvo Hezbolaha okrivili su Izrael za incident i objavili da je Liban sada u ratu s Tel Avivom.

Izraelske odbrambene snage pojačale su u četvrtak prekogranične napade, što posmatrači strahuju da bi moglo biti uvod za veliku kopnenu invaziju. Ministar odbrane Joav Galant najavio je u sredu "novu fazu rata" sa militantnim pokretom. Izraelska divizija komandosa koja je ranije učestvovala u vojnoj akciji u Gazi preselila se na sever usled zaoštravanja tenzija.

Izrael je pokrenuo vojnu akciju velikih razmera u Libanu 1982. godine – što je dovelo do trogodišnje delimične okupacije i uspona Hezbolaha kao istaknute vojne i političke snage. Slično se dogodilo i 2006, u okviru jednomesečnog upada izraelskih snaga.

image