Svet

Ministar ekonomije: Komponente za pejdžere koji su eksplodirali u Libanu nisu sa Tajvana

Razjasnićemo činjenice što je pre moguće, da li su tajvanske kompanije umešane, saopštili su iz kancelarije tužioca u Tajpeju
Ministar ekonomije: Komponente za pejdžere koji su eksplodirali u Libanu nisu sa TajvanaGetty © Walid Berrazeg/Anadolu via Getty Images

Komponente koje su korišćene u hiljadama pejdžera, koji su eksplodirali u utorak u Libanu, nisu napravljene na Tajvanu, izjavio je danas tajvanski ministar ekonomije Kuo Jih-Huei.

Tajvanska kompanija "Gold Apolo" saopštila je ranije ove nedelje da nije proizvela uređaje koji su korišćeni u napadu u Libanu, dodajući da ih je napravila kompanija "BAK konsalting KFT" iz Budimpešte, koja ima licencu da koristi njen zaštitni znak, prenosi Rojters.

"Mogu sa sigurnošću da kažem da pejdžeri koji su eksplodirali nisu napravljeni na Tajvanu", rekao je ministar i dodao da slučaj istražuju pravosudni organi.

"Tajms of Izrael" tvrdi da su dve osobe iz te kompanije juče ispitane u okviru istrage o pejdžerima i da su potom puštene na slobodu.

"Razjasnićemo činjenice što je pre moguće, da li su tajvanske kompanije umešane", saopštili su iz kancelarije tužioca.

Lokalni mediji su javili da je jedna od ispitanih osoba Vu Ju-Jen, predstavnik povezan sa "BAK konsalting KFT", koji je osnovao kompaniju sa sedištem u Tajpeju, pod nazivom "Apolo sistems".

U eksplozijama pejdžera i voki-tokija širom Libana u utorak i sredu poginulo je ili ranjeno skoro 3.000 ljudi.

"Njujork tajms" je ove nedelje, pozivajući se na američke i druge neimenovane zvaničnike, objavio da je Izrael ubacio eksplozivni materijal u pošiljku pejdžera iz tajvanskog "Gold Apola".

image