Tajani poziva na zdrav razum: EU ne može naterati članice da Kijevu odobre napad na Rusiju

Odbrana Ukrajine ne sme da dovede do svetskog rata. Moramo biti izuzetno oprezni, upozorio je italijanski šef diplomatije

Zemlje članice Evropske unije slobodne su da sa Ukrajinom pregovaraju o upotrebi oružja koje joj šalju, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

"Ne postoji odluka na evropskom nivou koja bi primorala zemlje EU na upotrebu oružja na ruskoj teritoriji", rekao je on za Radio24, naglasivši da svaka zemlja odlučuje za sebe.

Tajani je dodao da su i Sjedinjene Države "veoma obazrive", navodi ANSA.

"Odbrana Ukrajine ne sme da dovede do svetskog rata. Moramo biti izuzetno oprezni", upozorio je italijanski šef diplomatije, ukazavši da "oni koji imaju zdrav razum treba da ga upotrebe".

Ukrajina traži od zapadnih saveznika da joj dozvole da oružje koje joj šalju koristi za napade na teritoriju Rusije.

Evropski parlament usvojio je juče rezoluciju u kojoj poziva zemlje EU da odmah ukinu sva ograničenja na udare Kijeva duboko u ruskoj teritoriji.

Za je glasalo 425 poslanika, protiv 131, a uzdržano je bilo 63 na plenarnoj sednici u Strazburu.

Rezolucije EP o pitanjima spoljne politike su savetodavne prirode i nisu obavezujuće za institucije EU ili države članice EU.

"Evropski parlament poziva države članice da odmah ukinu ograničenja upotrebe zapadnih sistema naoružanja isporučenih Ukrajini protiv legitimnih vojnih ciljeva u Rusiji, jer to ometa sposobnost Ukrajine da u potpunosti ostvari svoje pravo na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom i ostavlja Ukrajinu ranjivu na napade na stanovništvo i infrastrukturu", navodi se u dokumentu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da NATO zemlje ne razgovaraju više samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dugog dometa, već odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob.

"Ako ta odluka bude doneta, to će značiti ništa drugo do toga da se radi o direktnom učešću zemalja NATO-a, SAD, evropskih zemalja u ratu u Ukrajini. I to, prirodno, suštinski menja samu suštinu, prirodu sukoba. To će značiti da zemlje NATO-a ratuju protiv Rusije. A, ukoliko je to tako, onda ćemo mi usvojiti odgovarajuću odluku, polazeći od pretnji sa kojima se suočavamo", upozorio je ruski predsednik