Nestao norveški tehnološki guru koji je pomogao Izraelu da nabavi pejdžere

Nadležni u norveškoj medijskoj kompaniji NHST od utorka nisu mogli da stupe u kontakt, a u sredu su, nakon što su saznali da Hoze ima veze sa napadima u Libanu, o svemu obavestili norvešku obaveštajnu službu

Norveški tehnološki guru, koji je pomogao Izraelu da nabavi pejdžere koji su korišćeni za ubijanje pripadnika Hezbolaha, nestao je bez traga na dan eksplozija u Libanu, izvestio je britanski "Mejl onlajn".

Preduzetnik Rinson Hoze, koji je rođen u Indiji, opisuje se kao "vlasnik bugarske lažne kompanije", koja je platila britanskoj posrednici Kristijani Arsidijakono Barsoni 1,3 miliona funti u sklopu složenog dogovora sa Mosadom o nabavci pejdžera.

Hoze, koji se preselio u Oslo 2015, nakon što je dve godine radio jednoj u londonskoj savetodavnoj firmi, otišao je na poslovno putovanje u Norvešku u utorak.

Nadležni u norveškoj medijskoj kompaniji NHST od tada nisu mogli da stupe u kontakt sa Hozeom, a u sredu su, nakon što su saznali da je imao veze sa napadima u Libanu, o svemu obavestili norvešku obaveštajnu službu.

Policija iz Osla saopštila je da po odbijanju ovih informacija "pokrenula preliminarnu istragu."

Na njegovom stanu u Mortensrudu, luksuznom predgrađu na periferiji Osla, prozori su zatvoreni, a komšije tvrde da ga nisu videle nekoliko meseci.

Nema dokaza, tvrdi britanski sajt, da je norveški državljanin Hoze bio svestan zavere da se u pejdžer ugradi eksploziv, ili da je znao da je krajnji kupac Kristijana Barsoni Arčidijakono. Ona je negirala da je umešana u zaveru, kao i svoje veze sa izraelskom tajnom službom.

Na specijalizovanom sajtu "Faunders nejšn", koji povezuje preduzetnike sa izraelskim start-apovima, Hoze se opisuje kao "poslovni programer koji traži suosnivače za pokretanje poslovnih poduhvata."

Jedan od partnera ovog sajta je udruženje "Mamram", koje su osnovali bivši komandanti elitne sajber jedinice Izraelskih odbrambenih snaga.

Između 2013. i 2015. godine Hoze je bio zaposlen u marketinškoj firmi "Levetron", koja ima sedište u Londonu, kao menadžer za razvoj poslovanja. Portparol ove firme je odbio da razgovara o Hozeu.

Godine 2016. Hoze je osnovao "Nortalink", koja se predstavlja kao "inovativna kompanija za konsalting, spoljno angažovanje, regrutovanje i tehnološke usluge."

Svi pokušaji novinara da razgovara sa Hozeom putem telefona ili e-mejla bili su bezuspešni, dodaje "Mejl onlajn".