Svet

Ukrajina dobija australijske "abramse": Da li će Kanbera Kijevu isporučiti rashodovane tenkove?

Prema pisanju australijskog lista, rashodovanje "abramsa" - koji nikada nisu korišćeni u borbi i koji se od ovog meseca zamenjuju novim modelima - u julu dovelo je do neodlučnosti oko toga da li ih treba ostaviti u skladištu, pretopiti ih ili isporučiti Ukrajini
Ukrajina dobija australijske "abramse": Da li će Kanbera Kijevu isporučiti rashodovane tenkove?Getty © Ian Hitchcock

Ukrajinski vojnici bi uskoro mogli da biti opremljeni rashodovanim australijskim tenkovima "abrams", budući da vlada ove zemlje sa Bajdenovom administracijom radi na planu da ih pošalje na bojno polje, piše "Sidnej morning herald". 

Kako se navodi, ovo bi značilo da, nakon što se ranije činilo da je isključila mogućnost isporuke tenkova Ukrajini, Vlada Australije ipak razmatra njen zahtev i sa SAD radi na tome da bi se isporuka ostvarila.

Jedan od vojnih zvaničnika, pridružio se pozivima Australiji da dostavi svoje stare tenkove Ukrajini, rekavši da je zbunjen zašto odluka o njihovom slanju još nije doneta.

Prema pisanju australijskog lista, rashodovanje "abramsa" - koji nikada nisu korišćeni u borbi i koji se od ovog meseca zamenjuju novim modelima - u julu dovelo je do neodlučnosti oko toga da li ih treba ostaviti u skladištu, pretopiti ih ili isporučiti Ukrajini.

"Sidnej morning herald" podseća i da je ukrajinsko-australijska zajednica bila ljuta zato što rashodovana vojna oprema australijske vojske, uključujući patrolna vozila i desantne čamce, poslata na aukciju umesto u Ukrajinu.

Takođe, Kijev je ranije uputio zvanične zahteve Kanberi da se pridruži Vašingtonu, Londonu, Varšavi i Berlinu tako što će donirati tenkove ukrajinskoj vojsci. 

Vredi podsetiti da je Australija prethodno, početkom godine, odbila da isporuči Ukrajini flotu rashodovanih helikoptera MRH-90 "tajpan", koji su na kraju poslati na otpad i pretvoreni u staro gvožđe. Ova odluka doneta je zbog, kako se navodi, izbegavanja potencijalnog ugrožavanja života ukrajinskih pilota izazvanog problemima koji se mogu javiti pri upravljanju letelicama.

Piter Lihi, koji je bio komandant kopnene vojske od 2003. do 2008. godine i nadgledao uvođenje tenkova "abrams" u upotrebu izjavio je da je "začuđen zašto tenkovi nisu ponuđeni Ukrajini.

Sa druge, australijski list podseća da je nakon insistiranja u februaru da slanje tenkova u Ukrajinu "nije na dnevnom redu", ministar odbrane Ričard Marles ublažio svoju retoriku i time vratio nadu zastupnika ideje o slanju naoružanja.

"Postoji niz mogućnosti o kojima razgovaramo sa vladom Ukrajine", rekao je Marles prošlog meseca.

Vladini izvori, koji su želili da ostanu anonimni, rekli su da Marles istražuje kako bi do isporuke tenkova moglo doći, a da to bude u skladu sa pravilima izvoza američkog naoružanja koja važe jer su vozila američke proizvodnje.

Što se tiče samih tenkova, u pitanju su 59 "abramsa" u verziji M1A1 AIM SA, koji su kupljeni 2004. godine za oko 340 miliona američkih dolara, a koji će biti zamenjeni tenkovima u modernijoj verziji M1A2 SEPv3.

image