Svet

Ursula se otvorila na račun zamrznute ruske imovine: Od EU Kijevu kredit do 35 milijardi evra

Sada smo uvereni da možemo vrlo brzo da isporučimo Ukrajini kredit koji je podržan neočekivanim profitom od ruske imovine, rekla je predsednica Evropske komisije
Ursula se otvorila na račun zamrznute ruske imovine: Od EU Kijevu kredit do 35 milijardi evra© Tanjug/Christoph Soeder, Pool via AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas tokom posete Kijevu da će EU Ukrajini odobriti kredit do 35 milijardi evra, piše "Fajnenšel tajms".

Kredit je deo šireg plana među zemljama G7 da prikupe sredstva koristeći prihode od zamrznute ruske imovine. Dodaje se da će ostale članice G7 platiti razliku do 50 milijardi dolara koje su dogovorene ranije ove godine.

Fon der Lajen je juče u Briselu najavila da će Evropska komisija dodatno izdvojiti oko 160 miliona evra za pomoć energetskom sistemu Ukrajine, što uključuje 60 miliona za humanitarne potrebe i 100 miliona za popravke i obnovu.

"Sada smo uvereni da možemo vrlo brzo da isporučimo Ukrajini kredit koji je podržan neočekivanim profitom od ruske imovine", rekla je fon der Lajen govoreći pored Vladimira Zelenskog.

Ona je rekla da je na ukrajinskim vlastima da odluče kako da "na najbolji način iskoriste sredstva koja će vam dati dodatne resurse za jačanje vaših vojnih sposobnosti i odbijanje ruske agresije".

Dodala je da je apsolutno uverena da će i ostale članice dati svoj deo.

"Neprekidni napadi Rusije znače da je Ukrajini potrebna stalna podrška EU. Evropska komisija će Ukrajini dati zajam od 35 milijardi evra kao deo obaveza G7. Ovo je još jedan važan doprinos EU oporavku Ukrajine", napisala je Fon der Lajen na svom nalogu na Iksu.

Lideri G7 složili su se u junu da daju 50 milijardi dolara na raspolaganje Ukrajini i to podele prema njihovoj ekonomskoj snazi, što bi značilo da EU i SAD pokriju iznos sa po 20 milijardi dolara, dok Kanada, Japan i Velika Britanija treba da uplate ostatak.

image