Svet

NATO suočen sa nestašicom oružja zbog Ukrajine

Predstavnica SAD pri NATO-u navela da Vašington i Alijansa pokušavaju da ubede zapadne kompanije da povećaju i obnove proizvodnju oružja
NATO suočen sa nestašicom oružja zbog Ukrajinewww.globallookpress.com © IMAGO/Marianne Loorents

Članice NATO-a suočavaju se sa realnom pretnjom od nestašice oružja i municije zbog sukoba u Ukrajini, izjavila je stalna ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Džulijan Smit.

"Naši napori su usredsređeni na smanjene zalihe širom Alijanse. Recimo Estonija, koja je pružila ogromnu bezbednosnu pomoć Ukrajini, sada se suočava sa realnim nedostatkom i nije jedina. To vidimo širom Alijanse", rekla je ona.

Smit je navela da se i sama Ukrajina suočila sa istim problemom. Sada Vašington i njegovi saveznici pokušavaju da ubede zapadne odbrambene kompanije da povećaju i, ako je potrebno, obnove proizvodnju oružja.

U novembru je "Njujork tajms", pozivajući se na predstavnika Alijanse, objavio da je 20 od 30 zemalja vojnog bloka već iscrpilo mogućnosti za snabdevanje Ukrajine oružjem.

Istovremeno, kako se navodi u članku, preostalih deset država, uključujući Francusku, Nemačku i Italiju, izrazilo je spremnost da i dalje pruža pomoć.

Već početkom decembra italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izjavio je da Rim ne priprema novi paket pomoći Kijevu do kraja godine, a nemački stručnjak Oliver Mudi istakao je da je Berlinu ostalo oružja i municije za samo dva dana aktivnih borbenih dejstava u slučaju nužde.

image