Stoltenberg upozorava EU da ne teži vojnoj nezavisnosti: Ne razumem potrebu za alternativama NATO-u

S obzirom da se NATO već "malo muči da popuni sve pozicije" u svojoj komandnoj strukturi, "bilo bi malo čudno da iste zemlje nisu u stanju da pošalju onoliko oficira koliko bi trebalo umesto toga grade alternativnu strukturu", rekao je generalni sekretar Alijanse

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je EU da napori usmereni na vojno osnaživanje bloka ne prerastu u konkurenciju s NATO-om.

"Pozdravljam više napora EU u odbrani sve dok se rade na način koji nije paralela, ili se ne takmiči" s vojnom alijansom predvođenom SAD, rekao je Stoltenberg na oproštajnom događaju koji je priredio Maršalov fond u Briselu.

Govoreći "neuobičajeno direktno", kako je to primetio "Fajnenšel tajms", Stoltenberg je ocenio da bi EU plan o strukturi za brzo reagovanje koja podrazumeva 5.000 vojnika mogao da odvuče sredstva koja bi se inače ulivala u NATO.

"Ono što EU ne bi trebalo da radi je da počne da gradi alternativne odbrambene strukture, na primer interventne snage... Ne razumem zašto postoji potreba za drugačijim, konkurentskim interventnim snagama", rekao je Stoltenberg.

S obzirom da se NATO već "malo muči da popuni sve pozicije" u svojoj komandnoj strukturi, "bilo bi malo čudno da iste zemlje nisu u stanju da pošalju onoliko oficira koliko bi trebalo umesto toga grade alternativnu strukturu", dodao je generalni sekretar Alijanse, komentarišući plan koji je EU prvobitno predložila nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba 2022. bi "

NATO je posebno zabrinut zbog predloženog proširenja vojne komande EU, koja nadgleda vojne misije bloka, piše "Fajnenšel tajms" i dodaje da su zvaničnici NATO-a takođe "ljuti na EU zbog želje da napravi sopstvenu listu vojnih standarda za vojske EU" s namerom da pojednostave snabdevanje i povećaju interoperabilnost, umesto da koriste NATO standarde. 

"Zemlje mogu imati samo jedan set ciljeva, ne mogu imati dva. To je odgovornost NATO-a. Jedan set standarda, jedan set ciljeva za sposobnost, jedna komandna struktura. A to je NATO", ocenio je Stoltenberg.

Zvaničnici su takođe upozorili da bi planovi EU za pojednostavljivanje vojnih nabavki mogli da isključe zemlje NATO-a kao što su Velika Britanija, Norveška i Turska koje nisu članice bloka i tako oslabe postojeće projekte odbrambeno-industrijske saradnje, navodi britanski list.