Nemačka isporučuje Ukrajini 77 starih "leopard 1A5" tenkova

Tenk koji će biti doniran Ukrajini ne predstavlja "poslednju reč tehnike", već se pre može reći da je tehnološki relikt Hladnog rata iz 60-ih godina prošlog veka

Vlada Nemačke, u saradnji sa Danskom i Holandijom, odlučila je da isporuči dodatnih 77 tenkova "leopard 1A5" Ukrajini, kao nastavak vojne pomoći oružanim snagama te zemlje.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus naveo je da će pomoć omogućiti ukrajinskoj vojsci da nastavi da se bori i da će ojačati odbrambene sposobnosti te zemlje, nakon ogromnih gubitaka u ratu koji nemilosrdno troši ne samo ljudske nego i materijalne resurse, preneo je portal Balkanska bezbednosna mreža.

Nemačka, Danska i Holandija i ranije su zajednički radile na tome da obezbede pomoć za Ukrajinu, pre svega u teškoj borbenoj tehnici.

Od početka rata, ako se samo posmatra oklopna tehnika, isporučeno je više stotina tenkova, borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera raznih tipova.

Po zvaničnim podacima Ministarstva odbrane Nemačke, na ratišta Ukrajine poslato je 58 tenkova "leopard 1" sa municijom, 18 tenkova "leopard 2", zatim 120 borbenih vozila pešadije "marder", 54 oklopna transportera M113, 66 oklopnih transportera drugih tipova, oko 50 vozila MRAP i 15 komandnih vozila, odnosno tenkova za izvlačenje.

Očekuje se da nova isporuka tenkova "leopard 1A5" bude okončana u narednih nekoliko meseci a broj najavljenih tenkova "leopard 1A5", prema ukrajinskoj formaciji, može da popuni sedam četa, odnosno nešto više od dva bataljona.

Tenk koji će biti doniran Ukrajini ne predstavlja "poslednju reč tehnike", već se pre može reći da je tehnološki relikt Hladnog rata iz 60-ih godina prošlog veka. Ipak, verzija A5 predstavlja najmoderniju varijantu zbog čega se može reći da je i dalje veoma upotrebljiv, naročito u tako masovnom vojnom sukobu na velikim prostranstvima Ukrajine, prenosi portal.

Razvoj varijante A5 počeo je 1981. godine a ideja je bila da se postojeći tenkovski park unapredi, kako bi mogao da parira pojavi modernijih varijanti sovjetskih tenkova T-64, T-72 i T-80.

Primerci koji su u jedinice počeli da ulaze sredinom te dekade u odnosu na ranije varijante "leoparda 1" imali su bolji sistem za upravljanje vatrom i termovizijsku kameru za dejstvo noću, granate veće ubojne moći i kvalitetniju radio stanicu.

Pretpostavlja se da je oko 1.220 primeraka "leoparda 1" modernizovano na A5 standard a većina njih je u nemačkoj vojsci raspoređeno u jedinice koje su se nalazile na teritoriji nekadašnje Istočne Nemačke.

Većina tenkova je iz aktivne upotrebe prevedena u rezervu u prvoj deceniji 21. veka i na njihovo mesto su došli savremeniji modeli poput Leoparda 2. Tenkove Leopard 1, u raznim verzijama, osim Ukrajine i dalje koriste oružane snage Grčke, Turske, Brazila i Čilea.