Svet

U strahu su velike oči: Ukrajina zabranila upotrebu Telegrama na službenim uređajima zvaničnika

Ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu je objavio nova ograničenja nakon što je Kiril Budanov, šef Glavne obaveštajne uprave (GUR), predočio Savetu dokaze o sposobnosti ruskih specijalnih službi da nadziru platformu
U strahu su velike oči: Ukrajina zabranila upotrebu Telegrama na službenim uređajima zvaničnikaGetty © stock photo

Ukrajina zabranjuje upotrebu aplikacije za razmenu poruka Telegram na službenim uređajima koje koriste državni zvaničnici, vojno i drugo osoblje od ključnog značaja zbog zabrinutosti od ruske špijunaže, saopštio je danas ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu.

To bezbednosno telo je objavilo nova ograničenja nakon što je Kiril Budanov, šef Glavne obaveštajne uprave (GUR), predočio Savetu dokaze o sposobnosti ruskih specijalnih službi da nadziru platformu.

U saopštenju Saveta bezbednosti navodi se da je Budanov dostavio dokaze da su ruske specijalne službe mogle da pristupe porukama na Telegramu, uključujući izbrisani sadržaj, kao i ličnim podacima korisnika.

Andrij Kovalenko, šef centra Saveta bezbednosti za suzbijanje dezinformacija, objavio je na Telegramu da se ograničenja odnose samo na službene uređaje, a ne na lične telefone.

Telegram je i u Rusiji i u Ukrajini postao ključni izvor informacija, ali su ukrajinski zvaničnici u više navrata izrazili zabrinutost za bezbednost podataka, prenosi Rojters.

Prema bazi podataka Telemetrio, u Ukrajini je aktivno oko 33.000 Telegram kanala.
Aplikacija Telegram ima sedište u Dubaiju, a osnovao ju je Rus Pavel Durov. On je uhapšen u avgustu u Francuskoj, u okviru istrage o zločinima u vezi sa dečjom pornografijom, trgovinom drogom i lažnim transakcijama na Telegramu.

image