Erdogan o saradnji sa Rusijom: Moguće zajedničke akcije u Siriji

Uputivši se na trileteralni samit u Turkmenistan, turski predsednik je izjavio da je zatražio od Vladimira Putina podršku za preduzimanje zajedničkih koraka za zaštitu granice sa Sirijom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina podršku za preduzimanje zajedničkih koraka u akcijama protiv kurdskih pobunjenika na severu Sirije.

"Tražili smo (Putinovu) podršku za donošenje zajedničkih odluka i možda zajedničke akcije kako bismo zajedno preduzeli korake ovde (u severnoj Siriji)", rekao je Erdogan na konferenciji za medije u Ankari i dodao da Turska neće tražiti dozvolu za sprovođenje kopnene vojne akcije na severu Sirije.

"Imamo cilj da napravimo bezbednosnu liniju u dužini od 30 kilometara na našim granicama. Naša zemlja je izložena terorističkim napadima sa ovih tačaka, a napadi su se u poslednje vreme ozbiljno povećali. Ne možemo ostati bez odgovora u ovom slučaju, to je nemoguće", rekao je Erdogan na aerodromu u Ankari pre nego što je poleteo za Turkmenistan.

Turska od 20. novembra sprovodi vazdušnu operaciju protiv sirijskog krila zabranjene Kurdistanske radničke partije na severu Sirije – prijavljeni su udari na grad Kobani, kao i na severni deo Iraka. Erdogan je operaciju nazvao uspešnom, prenose "RIA Novosti".

Govoreći o planiranoj kopnenoj operaciji na severu Sirije, rekao je da je nemoguće imenovati adresu i vreme sprovođenja ove akcije.

"Ne možemo da pravimo kompromis po ovom pitanju, jer je moja zemlja pod terorističkom pretnjom", rako je Erdogan i dodao da ne namerava ni od koga da traži dozvolu da otkloni ovu pretnju.

Turska računa na isporuke turkmenskog gasa preko Kaspijskog mora

Turski predsednik je rekao da računa na snabdevanje turkmenskim gasom preko Kaspijskog mora.

"Trilateralni samit u Turkmenistanu uz učešće lidera Turkmenistana i Azerbejdžana ima za cilj otvaranje važnih energetskihpitanja. Sa mnom će putovati i moj ministar energetike. Učešće Ilhama Alijeva na ovom samitu je takođe važno, razgovaraćemo o ovim pitanjima. Želeo bih da omogućimo dostavu turkmenijskog gasa našoj zemlji preko Kaspijskog mora", rekao je Erdogan.