Svet

Start izborne trke u SAD: Počelo glasanje u tri savezne države

Za birače u tri savezne države, Minesoti, Južnoj Dakoti i Virdžiniji su danas počeli izbori, a do polovine oktobra će se izjasniti građani još desetak država
Start izborne trke u SAD: Počelo glasanje u tri savezne države© Drew Angerer

Prevremeno glasanje na američkim predsedničkim izborima počelo je danas, a posle leta koje su obeležila politička previranja, ovaj dan predstavlja prekretnicu kojom započinje šestonedeljna trka do samog dana izbora, 5. novembra.

Za birače u tri savezne države, Minesoti, Južnoj Dakoti i Virdžiniji su danas počeli izbori, a do polovine oktobra će se izjasniti građani još desetak država.

Početak glasanja prati burno leto u američkoj politici zbog ispadanje predsednika Džozefa Bajdena iz trke, a kojeg je na mestu predsedničkog kandidata zamenila potpredsednica SAD Kamala Haris. Kampanju je obeležio i pokušaj ubistva republikanskog kandidata Donalda Trampa nakon kojeg je usledio još jedan očigledan atentat samo devet nedelja kasnije.

Širom zemlje, šefovi izbornih štabova pojačavaju bezbednost kako bi zaštitili svoje radnike i biračka mesta, istovremeno obezbeđujući da se glasački listići i procedure glasanja ne menjaju. Zvaničnici i kontrolori bili su meta uznemiravanja, pa čak i pretnji smrću od predsedničkih izbora 2020.

Federalne vlasti istražuju poreklo sumnjivih paketa koje su poslednjih dana slali ili su primili izborni zvaničnici u više od 15 država, uključujući Virdžiniju, preneo je AP.

image