Hezbolah potvrdio da je u izraelskom napadu na Bejrut ubijen komandant grupe Ibrahim Akil

Komandant libanske grupe ubijen je u vazdušnom napadu na Bejrut

Hezbolah je rano jutros objavio imena 14 svojih pripadnika koji su ubijeni u jučerašnjem izraelskom vazdušnom napadu na libansku prestonicu Bejrut, zajedno sa komandantom grupe Ibrahimom Akilom, čiju je smrt grupa ranije potvrdila.

Jedan od poginulih je Ahmed Vahabi, za koga je takođe navedeno da je komandat i da je rukovodio glavnom jedinicom za obuku ove militantne grupe, prenosi "Tajms of Izrael".

U jučerašnjem vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijeno je najmanje 12 osoba, a 66 je ranjeno, od kojih je devet u teškom stanju, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

Palestinska militantna grupa Hamas izrazila je žaljenje zbog ubistva Akila, opisujući to kao "zločin i ludost", za koje će, kako je navedeno, "Izrael platiti cenu".

Izraelska vojska saopštila je juče da je izvela "ciljani napad" na libansku prestonicu, dok su dva bezbednosna izvora rekla Rojtersu da je pogođeno južno predgrađe Bejruta i da je na meti napada bio jedan od vođa Hezbolaha.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da je u napadu na južni kvart Dahija u Bejrutu bio meta i da je ubijen Ibrahim Akil, komandant Hezbolahovih elitnih Radvan snaga, kao i 10 drugih operativaca Hezbolaha.

Akil je bio u najvišem vojnom telu Hezbolaha, Savetu za džihad, a SAD su ga sankcionisale zbog učešća u dva teroristička napada 1983. godine u kojima je ubijeno više od 300 ljudi u američkoj ambasadi u Bejrutu i ​​kasarni američkog marinskog korpusa.

Jučerašnji udar na Bejrut je prvi izraelski napad takvih razmera na libansku prestonicu posle više meseci, a izveden je nakon što je Hezbolah zasuo raketama severni Izrael u znak odmazde zbog masovnog napada ranije ove nedelje u kojem su pejdžeri i voki-tokija članova Hezbolaha eksplodirali u isto vreme.