UN: Detonacija pejdžera u Libanu bi mogla biti ratni zločin

Ratni zločin predstavlja činjenje nasilja sa ciljem širenja terora među civilima, podsetio je visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk

Visoki komesar UN za ljudska prava, Folker Tirk osudio je danas detonaciju ručnih uređaja koje su koristili pripadnici terorističke grupe Hezbolah u Libanu ranije ove nedelje, rekavši da je napad prekršio međunarodno pravo i da bi mogao da predstavlja ratni zločin.

Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje upotrebu eksplozivnih uređaja na naizgled bezopasne prenosive predmete, rekao je Tirk pred Savetom bezbednosti, dodavši da je ratni zločin činjenje nasilja sa ciljem širenja terora među civilima.

U očigledno koordinisanom napadu u utorak, pejdžeri kompanije "Gold apolo" koje koristi Hezbolah detonirali su širom Libana i tom prilikom je poginulo 12 i ranjeno blizu 3.000 ljudi.

Dan kasnije eksplodirali su ručni radio-aparati, kada je poginulo 25 i ranjeno najmanje 650 osoba.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, iako obaveštajni izvori mnogih zapadnih medija navode da iza eksplozija stoji Tel Aviv. Takođe, i Hezbolah i Iran su okrivili Izrael za napad.