Treća zima dolazi: Ukrajinski energetski sistem pred najtežim testom do sada

Ukrajinski energetski sistem je preživeo protekle dve zime, ali ova zima će biti daleko najteži test do sada, navode iz IAE

Snabdevanje Ukrajine električnom energijom moglo bi da bude "ozbiljno poremećeno" ove zime, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA), pozivajući saveznike Kijeva da pomognu u rešavanju energetske bezbednosti zemlje.

Ruski udari na energetsku infrastrukturu Ukrajine intenzivirani su u proteklom periodu, ostavivši zemlju u "nesigurnom položaju", navodi Si-En-En.

"Ukrajinski energetski sistem je preživeo protekle dve zime... ali ova zima će biti daleko najteži test do sada", rekao je Fatih Birol izvršni direktor IEA.

Čak i pre ruskih napada prošlog meseca, više od dve trećine ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju električne energije bilo je van mreže, što je dovelo do toga da nestašice struje, a i vode, budu svakodnevna pojava u Ukrajini, navodi IEA u izveštaju.

"Situacija bi mogla postati još strašnija kako dani budu kraći i hladniji. Pojavljuje se veliki jaz između dostupnog snabdevanja električnom energijom i potražnje – što dovodi do straha da će tokom zime doći do ozbiljnijih poremećaja u bolnicama, školama i drugim ključnim institucijama", upozorava agencija.

IEA procenjuje da bi nedostatak električne energije u Ukrajini mogao da dostigne čak 6 gigavata, ili skoro trećinu očekivane potražnje i ekvivalentno "piku" godišnje potražnje Danske, na primer.

U svom izveštaju, agencija navodi 10 mera koje bi Ukrajina i njeni saveznici trebalo da sprovedu kako bi se uhvatili u koštac sa rizicima za snabdevanje energijom u zemlji. To uključuje jačanje fizičke i sajber-bezbednosti energetske infrastrukture, ubrzanje isporuke opreme i rezervnih delova za popravke, ulaganje u energetsku efikasnost i povećanje kapaciteta za uvoz električne energije i prirodnog gasa iz Evropske unije.

Ali, prema izveštaju, efikasna protivvazdušna odbrana je "daleko najvažnija" mera za očuvanje minimalnog nivoa energetskih usluga u Ukrajini tokom narednih meseci.