Svet

Rekao pa porekao: Sikorski povukao svoje reči o prelasku Krima pod mandat UN (VIDEO)

Na konferenciji u Kijevu došlo je do neformalne hipotetičke diskusije među stručnjacima, rekao je šef poljske diplomatije
Rekao pa porekao: Sikorski povukao svoje reči o prelasku Krima pod mandat UN (VIDEO)Getty © Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski povukao je svoje reči o prelasku Krima pod mandat UN, nazvavši ih "hipotetičkim", prenosi portal "Onet".

"Na konferenciji u Kijevu došlo je do neformalne hipotetičke diskusije među stručnjacima", objasnio je Sikorski.

Na pitanje novinara šta je sa njegovim predlogom da se Krim prebaci pod mandat UN, Sikorski je rekao da on "to nije predložio".

"Ne, nisam to predložio. Predsednik Zelenski je rekao da će Ukrajina možda vratiti Krim diplomatskim putem", kazao je Sikorski za kanal "Pi-Bi-Es njuz".

Šef poljske diplomatije je na međunarodnoj konferenciji u Kijevu predložio da se Krim prenese pod mandat UN i da se održi referendum o njegovom statusu za 20 narednih godina.

"Krim je simbolično važan za Rusiju, a posebno za Putina, ali strateški važan za Ukrajinu, stoga ne vidim kako bi mogli da se dogovore bez demilitarizacije Krima. Mogli bismo da ga stavimo pod mandat UN sa misijom pripreme referenduma nakon provere ko su legalni stanovnici, i tako dalje... I mogli bismo to da odložimo za 20 godina", kazao je tada Sikorski.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagovao je na izjavu Sikorskog, nazvavši ovaj predlog "apsurdnim".

"Mislimo da je ovo prilično apsurdna izjava. Ruska teritorija i ruski regioni ne mogu biti predmet bilo kakve rasprave ili prenošenja bilo kome", ocenio je Peskov.

Poslanik Državne dume, general-major u penziji Leonid Ivlev, takođe je istakao da je Krim istorijski, i s pravom ruska teritorija.

image