Kako "Gardijan" potpiruje novi "rusijagejt": "Trampovi saradnici rade za proruski sajt"

Britanski list u odboru portala "Intelidženser" koji između ostalog okrivljuje za širenje "proruskih stavova" u SAD imenuje i osnivača organizacije "Srbi za Trampa" prof. dr Olgu Ravasi, koja za "Gardijan" kaže da su "moralne amebe bez novinarskog ili bilo kakvog integriteta

U periodu kada Vašington intenzivira svoj rat protiv RT-a, ni drugi mediji koji Zapadu nisu po volji ne prolaze bolje – a među njima se našao i portal "Intelidženser", za koji britanski "Gardijan" navodi da u svoje uredništvo ubraja i pojedine zvaničnike bliske bivšem predsedniku SAD i republikanskom kandidatu za predstojeće izbore, Donaldu Trampu.

Među optužbama britanskog lista se ističu "proruski stavovi o ratu u Ukrajini", a "Gardijan" tvrdi, ne pružajući argumente, da ovaj portal promoviše i narative o "izbornoj prevari" u SAD i "teorije zavere o vakcinama".

"Čini se da 'Intelidženser' dobija na popularnosti. Nedavno je imao najbolji mesec što se tiče posećenosti, sa povećanjem od skoro 300 odsto tokom avgusta...", navodi britanski list i dodaje da su članke sa sajta na društvenim mrežama podelili Aleks Džons i bivši Trampov pomoćnik Rodžer Stoun.

"Gardijan" navodi da se u članove uredničkog odbora portala usredsređenog na politički život u SAD nalaze savetnik za spoljnu politiku u Trampovoj predsedničkoj kampanji 2016. Džordž Papadopulos, njegova supruga Simona Manđante, kao i prof. dr Olga Ravasi, osnivač organizacije "Srbi za Trampa" i šef političkog odbora Srpsko-američkog saveza birača.

Prof dr. Ravasi je rekla za RT Balkan da "'Gardijan' i njihov od močvarnih službi naručeni propagandni narativ pun praznih isinuacija i laži nije vredan komentara", dodavši da su u pitanju "moralne amebe bez trunke novinarskog ili bilo kakvog integriteta".

Odgovarajući na pitanje britanskog lista, Džordž Elajason, član odbora "Intelidžensera" i američki novinar koji živi na istoku Ukrajine više od 10 godina kaže da su urednici ovog portala "veoma ostvareni ljudi".

"Svi jesu, ili su bili stručnjaci na vrhu svog polja i izuzetno kvalifikovani da pišu članke u svojim oblastima znanja", rekao je Elajason.

Britanski list takođe tereti ovaj portal za to da mu uredničkom odboru sedi i Ana Soroka, savetnica lidera Luganske Narodne Republike Leonida Pasečnika, ali i da su Elajason, još jedan urednik "Intelidžensera" i saradnik Olivera Stouna Igor Lopatonok, i Papadopulosova supruga snimili dokumentarni film o laptopu Hantera Bajdena na kojem su nađeni inkriminišući podaci o njegovom poslovanju u Ukrajini.