Zelenski sprema listu želja za Bajdena: Članstvo u NATO-u i još mnogo, mnogo oružja

Zelenski planira da američkom predstavniku predstavi svoj "plan pobede", koji bi uključivao članstvo Ukrajine u evroatlantskim strukturama

Vladimir Zelenski će od američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražiti formalni poziv za članstvo u NATO-u i obećanje da će SAD nastaviti da šalju oružje Ukrajini, prenosi "Blumberg".

Očekuje se da će Zelenski predstaviti svoj "plan pobede" u sukobu sa Rusijom, koji uključuje i punopravno članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji, tokom sastanka dvojice lidera u Vašingtonu sledeće nedelje, navodi portal.

Zelenski do sada nije izneo detalje svog plana, uz tvrdnju da prvo želi da ga predstavi Bajdenu. On svoj plan želi da predstavi i predsedničkim kandidatima na predstojećim izborima, Kamali Haris i Donaldu Trampu, kao i članovima američkog Kongresa.

"Razgovaraćemo o svim detaljima sa američkim predsednikom, jer neke tačke zavise od dobre volje i podrške SAD", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

On je istakao da se "plan se oslanja na brze odluke naših partnera, koje bi trebalo da budu donete od oktobra do decembra. Tako nam je potrebno jer mislimo da će tada plan uspeti".

Zelenski je rekao da bi njegov "plan pobede" trebalo da dovede do ranije predstavljenog "plana mira", koji je ukrajinski lider ranije pokušao da popularizuje - bez većeg uspeha, uključujući i na "mirovnom samitu" održanom u Švajcarskoj u junu.

Kako navodi "Blumberg", sve veći broj zapadnih lidera počinje da razmatra započinjanje pregovora o primirju u rusko-ukrajinskom sukobu, ali je Zelenski ostao nepokolebljiv u svojim maksimalističkim pozicijama.

On je počeo sve otvorenije da kritikuje neke od ukrajinskih partnera, za koje smatra da ne rade dovoljno kako bi pomogli njegovoj zemlji.