Rusija i SAD najmoćnije vojne sile u svetu, Ukrajina u padu: Gde se nalazi Srbija?

Srbija se nalazi na respektabilnom 56. mestu u svetu kada je reč o vojnoj moći, što je stavlja na treće mesto na Balkanu, iza Grčke i Rumunije

SAD i Rusija i dalje dominiraju i zauzimaju prvo i drugo mesto na prestižnoj listi najmoćnijih vojnih sila na svetu "Global fajerpauer" (GFP), dok je Ukrajina zabeležila pad i sada zauzima 18. mesto.

Ukrajina je nakon izbijanja sukoba u toj zemlji pre dve i po godina drastično skočila na listi FGP-a, pa je krajem prošle godine zauzimala 15. mesto u svetu. Međutim, njena vojska je tokom tekuće godine zabeležila pad.

GFP analizira oružane snage 145 država i ocenjuje ih prema kriterijuma poput količine naoružanja, finansijske moći i logističkih kapaciteta.

SAD, koje su na odbranu potrošile skoro bilion dolara tokom 2023. godine, zauzele su prvo mesto sa indeksnim skorom 0,0699 (0,0000 je optimalan rezultat). Rusija ne kaska mnogo sa skorom 0,0702, dok je Kina treća sa rezultatom 0,0706. Indija se nalazi na četvrtom mestu sa skorom 0,1023.

Kao sile u usponu GFP imenuje Južnu Koreju, koja se nalazi na petom mestu, kao i Japan i Tursku (sedmo i osmo mesto), dok je moć šestoplasirane Velike Britanije i devetoplasiranog Pakistana u padu.

Italija zauzima 10, a Francuska tek 11. mesto u svetu. Njih prate Brazil, Indonezija, Iran i Egipat. Zanimljivo je da je Izrael zauzeo 17. mesto, te da se nalazi iza Irana - ali ispred osamnaestoplasirane Ukrajine i Nemačke, koja zauzima tek 19. mesto.

Prema najnovijim podacima, Srbija se na listi vojno najmoćnijih država nalazi na respektabilnom 56. mestu, što je za dva mesta bolje u odnosu na prošlu godinu. Ona je na sajtu GFP-a ocenjena kao zemlja u usponu.

Ona se nalazi iza Mađarske i Angole, a ispred Venecuele, Kazahstana, Azerbejdžana i Sirije.

Kada je reč o drugim balkanskim državama, najbolje rangirana je Grčka, koja zauzima 32. mesto na listi. Nju prate Rumunije (47. mesto), Srbija (56. mesto), Bugarska (62. mesto) i Hrvatska (66. mesto).

Na listi su zabeležene i Albanija (90. mesto), Slovenija (91. mesto), Severna Makedonija (110. mesto), BiH (116. mesto) i Crna Gora (129. mesto). Na dnu lestvice nalazi se tzv. Kosovo, koje zauzima 135. mesto.