Slovačka podiže PDV na knjige

Porezom na knjige Bratislava namerava da ojača javne finansije pošto samo "bogati" čitaju

Slovačka vlada najavila je da će drastično povećati poreza na dodatu vrednost (PDV) na knjige kako bi "popravila" javne finansije.

Najavivši novu stopu PDV-a ove nedelje, slovački ministar finansija Ladislav Kamenički tvrdi da su studije pokazale da knjige "primarno kupuju bogatiji segmenti stanovništva" i da bi stoga knjige mogle da se oporezuju novom osnovnom stopom od 23 odsto umesto sadašnjom od 10 odsto.

Bratislava navodi da je ovaj korak deo opšteg povećanja osnovne stope PDV-a koje je najavila koaliciona vlada na čelu sa Robertom Ficom, u cilju rešavanja prekomernog javnog deficita Slovačke prikupljanjem 50 miliona evra u 2025.

PDV na knjige samo je jedan od primera sve agresivnijeg stava Ficove vlade prema sektoru kulture. Slovačka je prošlog meseca otpustila direktore narodnog pozorišta i galerije.

Ukoliko poreske promene budu usvojene u parlamentu i stupe na snagu u januaru, to bi Slovačku učinilo jednom od samo dve zemlje u Evropi koje nemaju snižene stope PDV-a na knjige – mera čiji nematerijalni pozitivni efekti na privredu, obrazovanje i demokratiju uglavnom nadmašuju finansijske koristi.

Komentari Kamenickog o navodnom bogatstvu bibliofila dočekani su sa podsmehom. Na društvenim mrežama, Slovaci su objavili video-snimke na kojima se vide kako se dive novopriznatim finansijskim sredstvima na svojim policama za knjige, uz zvuke Abinog hita "Money, Money, Money".

"Tržište knjiga u Slovačkoj je veoma malo i zarađuje oko 100 miliona evra godišnje", rekao je za "Gardijan" Juraj Heger, predsednik Udruženja izdavača i prodavaca knjiga Slovačke.

"Ova odluka će dovesti do toga da ljudi kupuju manje knjiga, tako da će vlada moći da prikupi vrlo malo novca od ovoga", dodao je.

Do sada je Danska prednjačila sa PDV-om na knjige od 25 odsto iako je nadoknađivala taj dodatni teret promotivnom podrškom i grantovima za izdavače.

Sve ostale zemlje u EU koriste zakone koji im omogućavaju da primenjuju snižene stope PDV-a na izdavanje knjiga. Prosečan PDV na knjige u EU je oko 6 odsto, a u nekim evropskim zemljama – uključujući Veliku Britaniju, Irsku, Norvešku i Češku – nema PDV-a za knjige.

Letonija je podigla stopu PDV-a za knjige sa pet na standardnu stopu od 21 odsto početkom 2009. godine, ali je poništila tu meru samo osam meseci kasnije, nakon otpuštanja u izdavačkim kućama i oštrog pada prodaje.