Svet

Erdogan spreman da se sastane sa sirijskim predsednikom: Još samo Asad da odgovori

Došlo je vreme da se stavi tačka na napetu situaciju u Siriji, rekao je turski lider
Erdogan spreman da se sastane sa sirijskim predsednikom: Još samo Asad da odgovoriGetty © Yavuz Ozden/ dia images

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je još jednom da je spreman da se sastane sa sirijskim kolegom Bašarom el Asadom i da čeka odgovor sirijske strane.

"Već smo izrazili želju da se sastanemo sa Bašarom el Asadom kako bismo normalizovali odnose između Turske i Sirije. Čekamo odgovor sirijske strane. Mi smo spremni. Verujem da će ovim sastankom početi nova etapa u odnosima između zemalja", kazao je Erdogan na konferenciji za novinare pre odlaska u SAD na Generalnu skupštinu UN.

Turski predsednik je istakao da je "došlo vreme da se stavi tačka na napetu situaciju u Siriji".

"Vidimo da sirijsko rukovodstvo već neko vreme nije u konfrontaciji sa opozicijom, što pokazuje da su preduzeti koraci za održivi mir", pojasnio je Erdogan.

Naime, nedavno su se pojavile informacije o mogućem susretu Asada i Erdogana, pa je tako list "Hurijet", pozivajući se na izvore, objavio da se takav sastanak očekuje u avgustu u Bagdadu.

Međutim, drugi mediji su naveli da bi pregovori mogli da se održe u Moskvi.

Početkom avgusta zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Bogdanov je naveo da je "ruska strana spremna da bude domaćin tog sastanka".

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo da "Ankara pozdravlja napore Rusije da uspostavi interakciju između Turske i Sirije i da će nastaviti sopstvene napore da pripremi teren za normalizaciju odnosa sa Damaskom u duhu dobre volje, bez preduslova".

image