Svet

Najmanje 22 osobe poginule, 30 ranjenih u izraelskom vazdušnom napadu na školu u Gazi

Od izbijanja rata između Izraela i Hamasa, izraelska vojska je napadala brojne škole, u kojima se sakrivaju desetina hiljada Palestinaca proteranih iz svojih domova izraelskim ofanzivama i naredbama za evakuaciju
Najmanje 22 osobe poginule, 30 ranjenih u izraelskom vazdušnom napadu na školu u Gazi© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Najmanje 22 osobe su poginule danas u izraelskom vazdušnom napadu na školu El Falah u kojoj su se nalazila raseljena lica, u naselju El Zejtun, južno od grada Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

U saopštenju se dodaje se da je u napadu ranjeno još 30 osoba, preneo je AP.

Izraelska vojska je saopštila da je danas izvela vazdušni napad na grupu Hamasovih operativaca u komandnoj prostoriji koja se nalazila u okviru bivše škole u ​​gradu Gazi.

Prema saopštenju izraelske vojske, Hamas je koristio školu El Falah u naselju Zejtun za planiranje i izvođenje napada na izraelsku vojsku i teritoriju Izraela. Izraelska vojska je optužila Hamas da "sistematski" koristi civilne lokacije za terorističke akcije.

"Teroristička organizacija Hamas sistematski krši međunarodno pravo delujući unutar civilne infrastrukture", dodala je vojska.

Od izbijanja rata između Izraela i Hamasa, izraelska vojska je napadala brojne škole, u kojima se sakrivaju desetina hiljada Palestinaca proteranih iz svojih domova izraelskim ofanzivama i naredbama za evakuaciju.

Početkom meseca, u izraelskom napadu na školu u izbegličkom kampu Nuseirat, poginulo je 14 osoba, naveli su palestinski medicinski zvaničnici.

Izraelska vojska saopštila je da je gađala militante Hamasa koji su planirali napade iz unutrašnjosti škole.

image