Svet

Mađarske obaveštajne službe razgovarale sa direktorkom kompanije povezane sa pejdžerima

Tajvanska firma za pejdžere "Gold Apolo" saopštila je u sredu da je model pejdžera koji je korišćen u detonacijama u Libanu napravio "BAK Konsalting", dodajući da je samo licencirala svoj brend toj kompaniji i da nije bila uključena u proizvodnju uređaja, preneo je Rojters
Mađarske obaveštajne službe razgovarale sa direktorkom kompanije povezane sa pejdžerima© Tanjug/AP/Hassan Ammar

Mađarske obaveštajne službe obavile su nekoliko razgovora sa izvršnom direktorkom "BAK Konsaltinga", kompanije sa sedištem u Budimpešti, koja je povezana sa eksplozijama pejdžera u Libanu, saopštila je mađarska vlada.

Tajvanska firma za pejdžere "Gold Apolo" saopštila je u sredu da je model pejdžera koji je korišćen u detonacijama u Libanu napravio "BAK Konsalting", dodajući da je samo licencirala svoj brend toj kompaniji i da nije bila uključena u proizvodnju uređaja, preneo je Rojters.

Kristijana Barsonji-Arčidijakono (49), koja ima italijansko i mađarsko poreklo i koja je izvršna direktorka i vlasnica "BAK Konsaltinga", rekla je za En-Bi-Si njuz ranije ove nedelje da nije napravila pejdžere i da je ona "samo posrednica".

Mađarske obaveštajne agencije sprovode istragu od srede i nekoliko puta su razgovarale sa Barsonji-Arčidijakono, saopštila je pres služba mađarske vlade.

Kancelarija za zaštitu ustava (AH), jedna od mađarskih obaveštajnih agencija, ponovila je ranije saopštenje vlade u kome se navodi da pejdžeri koji su korišćeni u masovnim detonacijama nikada nisu bili u Mađarskoj.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana je ranije saopštila da je "BAK Konsalting" "trgovinsko-posrednička kompanija, koja nema proizvodnu ili drugu lokaciju u Mađarskoj".

Podsetimo, u utorak su eksplodirali pejdžeri, a u sredu voki-toki uređaji koje su koristili pripadnici Hezbolaha.

Veruje se da je napade izveo Izrael, koji nije niti potvrdio niti negirao umešanost.

image