"Njujork tajms": Televizija RT dokazala da je sposobna da se bori kada pokušaju da je ućutkaju

Prema analizi američkog medija, ruski mediji su već našli način da se brzo vrate u javni prostor, a takođe su izuzetno popularni u Latinskoj Americi, Africi i na Bliskom istoku

"Njujork tajms" priznaje da progonom kanala RT i medijske grupe "Rusija Sevodnja" američke vlasti uz podršku društvenih mreža neće uspeti da eliminišu ruske medije iz informativnog prostora. 

Prema analizi "Njujork tajmsa", ruski mediji su već našli način da se brzo vrate u javni prostor, a takođe su izuzetno popularni u Latinskoj Americi, Africi i na Bliskom istoku.

Pozivajući se na intervjuisane stručnjake i analitičare, američki medij ističe da "društvene mreže mogu da pokušaju da zabrane rusku televiziju RT, ali je ona u prošlosti već dokazala da je sposobna da se bori kada pokušaju da je ućutkaju".

Na blokadu naloga ruskih medija reagovala i sama televizija RT, poručivši da će "njeni partizani pronaći pukotinu i provući se kroz nju".

"Ne brinite: tamo gde zatvore vrata, pa prozor, naši 'partizani' će naći pukotinu i provući se kroz nju. I sami priznajete da smo dobri u tome", poručuje RT na Telegramu.

"Njujork tajms" potvrđuje navode RT, i ukazuje da nakon odluke korporacije Meta, zajedno sa Jutjubom, da blokira stranice ruskih medija na svojim društvenim mrežama, uključujući RT i resurse medijske grupe "Rusija Sevodnja", blokirani mediji mogu biti suočene samo sa malim gubicima internet publike, pošto su prethodno pronašli brze i efikasne načine da nastave sa radom.

Pored toga, ruski mediji ostaju dostupni na drugim popularnim platformama, uključujući Telegram i Iks.

Ruski multimedijalni emiter RT poslednjih godina se suočio sa nadzorom i ograničenjima zapadnih zemalja bez presedana. Mere koje su preduzete protiv ovog medija značajno su eskalirale u periodu od 2022. do 2024. godine.