Svet

Hezbolah lansisrao više od 100 raketa ka Izraelu: SAD pozivaju svoje građane da napuste Liban

Neke od raketa Hezbolaha su presretnute, dok su neke pogodile Kirjat Bialik u blizini Haife i Morešeta, zajednice u Donjoj Galileji, prenosi "Tajms of Izrael"
Hezbolah lansisrao više od 100 raketa ka Izraelu: SAD pozivaju svoje građane da napuste LibanGetty © Naamani/picture alliance

Hezbolah je jutros sa libanske teritorije lansirao više od 100 raketa na severni deo Izraela, pri čemu su ranjene tri osobe, dok izraelske snage izvode novi talas vazdušnih udara na mete Hezbolaha u Libanu i prete intenziviranjem napada, saopštila je Izraelska vojska (IDF).

Neke od raketa Hezbolaha su presretnute, dok su neke pogodile Kirjat Bialik u blizini Haife i Morešeta, zajednice u Donjoj Galileji, prenosi "Tajms of Izrael".

U napadu na Kirjat Bialik ranjene su tri osobe i naneta je materijalna šteta, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, Hezbolah je saopštio da je gađao objekat kompanije "Rafael" koja proizvodi odbrambene sisteme u oblasti Haife.

"Kao odgovor na masakr koji je neprijateljski Izrael izvršio u različitim delovima Libana u utorak i sredu, borci islamskog otpora lansirali su rakete 'fadi-1', 'fadi-2' i 'kaćuša' na vojnoindustrijski kompleks 'Rafael' koji se nalazi u Zvulunu na severu Haife", tvrdi pokret.

U međuvremenu, izraelska vojska je saopštila da gađa mete Hezbolaha u Libanu nakon prvog odgovora te libanske grupe na smrtonosne eksplozije pejdžera i voki-tokija pripadnika Hezbolaha u Libanu pre nekoliko dana.

U saopštenju IDF ističe se da PVO Izraela ostaje na nivou visoke uzbune i upozorava da će se izraelski vazdušni napadi na Hezbolah nastaviti i pojačati. Izraelska vojska saopštila je da je od nedelje ujutro više od 100 raketa lansirano iz Libana na severni deo zemlje.

Tokom jutarnjih sati, Izrael su napali i članovi iračke militantne grupe Islamski otpor, koji su lansirali dronove na "metu od ključnog značaja u okupiranim teritorijama"-

U saopštenju, ova militantna grupa rekla je da je napala Izrael kao znak podrške palestinskom narodu i kako bi "demonstrirala odbacivanje izraelskih zločina počinjenih nad civilima u Pojasu Gaze". Grupa se zaklela da će nastaviti svoje napade na položaje izraelskih snaga.

Ministarstvo spoljnih poslova SAD pozvalo je američke državljane u Libanu da napuste tu zemlju zbog eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha, dok su komercijalni letovi i dalje dostupni.

"Zbog nepredvidive prirode tekućeg sukoba između Hezbolaha i Izraela i nedavnih eksplozija širom Libana, uključujući Bejrut, američka ambasada poziva građane SAD da napuste Liban dok su komercijalni letovi još uvek dostupni", naveo je Stejt department u saopštenju.

Kako se navodi, komercijalni letovi su trenutno dostupni, ali sa smanjenim kapacitetom, a ako se bezbednosna situacija pogorša, oni mogu postati nedostupni.

U saopštenju je dodato da američka ambasada možda neće moći da pomogne građanima SAD koji odluče da ostanu u Libanu. Stejt department je takođe pozvao građane da ne putuju u Liban zbog kriminala, terorizma, građanskih nemira, kidnapovanja i rizika od oružanog sukoba.

image