Iran poziva islamske države širom sveta da prekinu veze s Izraelom

Tel Aviv se ne bori s vojnicima, već cilja civile, rekao je ajatolah Ali Hamnej

Islamske države širom sveta treba da prekinu ekonomske odnose sa Izraelom kako bi pokazale podršku palestinskom narodu, izjavio je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej.

Hamnej je u svom govoru na Konferenciji islamskog jedinstva u Teheranu optužio Tel Aviv za ratne zločine u Pojasu Gaze, gde je tokom rata Izraela i Hamasa ubijeno više od 41.000 Palestinaca.

Izrael ne krije ratne zločine počinjene u okviru vojne operacije, ustvrdio je iranski vrhovni vođa. 

"Danas, cionistički režim besramno čini zločine i ne skriva to", navodi se u objavi iks naloga koji prevodi i deli Hamnejeve izjave. 

Iranski lider je dodao da "se oni ne bore protiv vojnika, već ciljaju obične ljude", pozvavši muslimanske zemlje da prekinu veze s Izraelom. 

"Kao prvi korak ka jačanju jedinstva islamskog sveta protiv ove kriminalne, terorističke bande koja je uzurpirala zemlju Palestine, islamske zemlje treba da potpuno prekinu ekonomske veze s (Tel Avivom). Ovo je najmanje što se može učiniti", rekao je Hamnej.

Tenzije između Izraela i okolnih islamskih država porasle su tokom izraelske vojne operacije u Gazi. Izraelska kampanja bila je odgovor na napade Hamasa 7. oktobra 2023. godine, kada je militantna grupa napala Izrael, ubivši oko 1.100 ljudi i uzevši više od 200 talaca.

Izraelsko bombardovanje i kopnena operacija opustošili su velike delove enklave i izazvali raseljavanje 90 odsto palestinskog stanovništva, prema UN.

Dugotrajne tenzije između dve države dostigle su vrhunac u aprilu nakon bombardovanja kompleksa iranske ambasade u Siriji, za šta je Iran okrivio Zapadni Jerusalim. Iran je lansirao baraž od stotina raketa i dronova na Izrael, od kojeg se Izrael branio uz značajnu pomoć SAD, Velike Britanije i drugih saveznika u regionu.

Tenzije su ponovo porasle u julu, nakon ubistva političkog šefa Hamasa Ismaila Hanijea u iranskoj prestonici, za šta su i militantna grupa i Teheran okrivili Izrael. Iran je obećao odmazdu, ali još nije izvršio napad kao odgovor.