Lideri SAD, Indije, Japana i Australije pozvali na mir u Ukrajini i reformu UN: Bez pomena Rusije

Lideri država članica bezbednosnog pakta Kvad izrazili su i ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Istočnom kineskom i Južnom kineskom moru

Američki predsednik Džozef Bajden i premijeri Indije, Japana i Australije, Narendra Modi, Fumio Kišida i Entoni Albaneze, pozvali su na potrebu uspostavljanja dugoročnog mira u Ukrajini, ali nisu pomenuli Rusiju, navodi se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u formatu Kvad.

"Ponovo ukazujemo na potrebu za sveobuhvatnim, pravednim i trajnim mirom u skladu sa međunarodnim pravom, ciljevima i principima Povelje UN, uključujući poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta", navodi se u tekstu dokumenta.

U kontekstu ukrajinskog sukoba, šefovi država takođe su primetili da on negativno utiče na prehrambenu i energetsku bezbednost u svetu, posebno na zemlje u razvoju.

Reforma UN

U zajedničkoj izjavi takođe se poziva na reformu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi se uključile nove stalne članice.

"Reformisaćemo Savet bezbednosti UN, prepoznajući hitnu potrebu da ga učinimo reprezentativnijim, inkluzivnijim, transparentnijim, efikasnijim, demokratskijim i odgovornijim, proširenjem stalnih i ne-stalnih kategorija članstva u Savetu bezbednosti UN", navodi se u dokumentu.

Kako se ističe, proširenje stalnih mesta u reformisanom Savetu bezbednosti trebalo bi da obuhvati i predstavljanje novih zemalja iz Afrike, Azije, Latinske Amerike i Kariba.

O situaciji u Kineskom moru

Lideri su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Istočnom kineskom i Južnom kineskom moru, navodi se u izjavi.

"Nastavljamo da izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog militarizacije spornih objekata, prinudnih i zastrašujućih manevara u Južnom kineskom moru", dodaje se.

Lideri zemalja usprotivili su se naporima usmerenim na stvaranje smetnji u aktivnostima drugih zemalja u eksploataciji morskih resursa u regionu.

Format Kvad (kvadrilateralni bezbednosni dijalog) pokrenuo je 2007. godine japanski premijer Šinzo Abe kao neformalni konsultativni mehanizam četiri zemlje koje dele vrednosti slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona.

Pri tome, ako su Japan i Australija saveznici Sjedinjenih Američkih Država, Indija, koja nije povezana sa Vašingtonom savezničkim odnosima, uključena je u "četvorku" uglavnom zbog sve veće uloge u Indo-pacifičkom regionu i konfrontacije sa Kinom.