Šreder pozvao na pregovore sa Rusijom: Prisetite se lekcija iz istorije

Rat u Ukrajini moraće da se okonča pregovorima. U svakom slučaju, to se ne može rešiti vojnim putem, već kompromisom, ocenio je bivši nemački kancelar

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder je u razgovoru za list "Velt" pozvao na pregovore sa Rusijom za rešavanje sukoba u Ukrajini, a onima koji veruju da je vojna pobeda nad Moskvom moguća, posavetovao je da se prisete lekcija iz istorije.

"Preporučujem svima koji veruju u ovu pobedu nad Rusijom da pogledaju istorijske knjige od Napoleona do Hitlera – svi su propali", kazao je Šreder.

Prema njegovim rečima, najrealniji mirovni scenario bi bili pregovori i postizanje kompromisa s Rusijom.

"Ovaj rat će morati da se okonča pregovorima. U svakom slučaju, to se ne može rešiti vojnim putem. Moraćemo da postignemo kompromise", ocenio je bivši nemački kancelar.

Kako je istakao, Zapad ignoriše legitimne bezbednosne interese Rusije i potcenjuje moguće izglede za eskalaciju tenzija u Ukrajini. 

"Mi Nemci moramo da se ponašamo posebno pažljivo i konstruktivno u svetlu istorije Drugog svetskog rata i zločina počinjenih u ime Nemačke", upozorio je Šreder.

Predsednik Vladimir Putin izneo je ranije inicijative za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini: Moskva bi odmah prekinula vatru i izjavila da je spremna za pregovore nakon povlačenja ukrajinskih oružanih snaga sa teritorije novih regiona Rusije.

Osim toga, dodao je, Kijev mora da izjavi da se odriče namera da uđe u NATO, da izvrši demilitarizaciju i denacizaciju, kao i da prihvati neutralan, vanblokovski status.