Specijalna koordinatorka UN za Liban: Na pomolu katastrofa na Bliskom istoku

Hezbolah je jutros sa libanske teritorije ispalio 85 raketa na severni Izrael, pri čemu su ranjene tri osobe, dok izraelske snage izvode novi talas vazdušnih udara na mete Hezbolaha u Libanu i prete intenziviranjem napada, saopštila je Izraelska vojska

Specijalna koordinatorka Ujedinjenih nacija za Liban, Žanin Henis-Plašart, upozorila je danas da je na Bliskom istoku na pomolu katastrofa i da vojno rešenje nijednu stranu neće učiniti bezbednijom.

Ona na to upozorava u trenutku kada se pojačava nasilje između Izraela i libanske grupe Hezbolah.

"S obzirom na to da je taj region na ivici preteće katastrofe, ponoviću: nema vojnog rešenja koje će bilo koju stranu učiniti bezbednijom", objavila je ona na Iksu.

Hezbolah je jutros sa libanske teritorije ispalio 85 raketa na severni Izrael, pri čemu su ranjene tri osobe, dok izraelske snage izvode novi talas vazdušnih udara na mete Hezbolaha u Libanu i prete intenziviranjem napada, saopštila je Izraelska vojska (IDF).

IDF u saopštenju navodi da gađa mete Hezbolaha u Libanu nakon prvog odgovora te libanske grupe na smrtonosne eksplozije pejdžera i voki-tokija pripadnika Hezbolaha u Libanu pre nekoliko dana.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je, prema instrukcijama Komande IDF za domaći front, svim bolnicama u severnom Izraelu naložilo da rade isključivo u obezbeđenim zonama, prenosi "Tajms ov Izrael".

U međuvremenu, na severu Izraela otkazani su časovi u školama i uvedena ograničenja na javne događaje zbog raketnih napada iz Libana, a ograničenja važe na celoj teritoriji severno od grada Haife i u dolini Jezrel istočno od tog grada.