Izraelski predsednik negira učešće Tel Aviva u operaciji detonacije pejdžera: Šta kaže Netanjahu?

Isak Hercog negirao je bilo kakvo učešće u incident u Libanu, dok je Benjamin Netanjahu izjavio da je Izrael "udario na Hezbolah na način na koji nisu mogli ni da zamisle"

Izraelski predsednik Isak Hercog, govoreći na britanskoj televiziji Skaj njuz, negirao je učešće Tel Aviva u operaciji detonacije pejdžera u Libanu.

"Poričem bilo kakvu umešanost u ovu ili onu operaciju", kazao je Hercog.

Međutim, premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas je Izrael "udario na Hezbolah na način na koji nisu mogli ni da zamisle".

"Ako pripadnici Hezbolaha nisu razumeli poruku, ja vam obećavam, razumeće je", poručio je Netanjahu i ponovio da će se stanovnici severnog Izraela vratiti svojim domovima, nakon što su evakuisani zbog pretnji Hezbolaha iz Libana, preneo je "Tajms ov Izrael".

Netanjahu je dodao da nijedna zemlja ne sme da toleriše napade na svoje gradove i da će Izrael učiniti sve da ponovo uspostavi bezbedno okruženje.

Izraelska vojska i pripadnici Hezbolaha nastavili su danas sa razmenom vatre.

Hezbolah je jutros sa libanske teritorije ispalio 85 raketa na severni Izrael, pri čemu su ranjene tri osobe, dok izraelske snage izvode novi talas vazdušnih udara na mete Hezbolaha u Libanu i prete intenziviranjem napada.

Istovremeno, mediji su ranije preneli da je upravo Izrael direktno uključen u pripremu operacije, a kako prenosi Ej-Bi-Si njuz, operacija detonacije pejdžera u Libanu planirana je najmanje 15 godina.

Najmanje 37 osoba je poginulo, dok je 3.000 ljudi povređeno – od kojih oko 200 teško, nakon što su eksplodirali pejdžeri na više lokacija u Bejrutu.

Hezbolah je saopštio da smatraju Izrael "potpuno odgovornim" za napad, kao i da će na njega odgovoriti. 

Izraelski zvaničnici do sada nisu komentarisali incident, niti su preuzeli odgovornost.

 Još nije poznato šta je izazvalo istovremenu eksploziju uređaja.

Mađarske obaveštajne službe obavile su nekoliko razgovora sa izvršnom direktorkom "BAK Konsaltinga", kompanije sa sedištem u Budimpešti, koja je povezana sa eksplozijama pejdžera u Libanu.

Tajvanska firma za pejdžere "Gold Apolo" saopštila je u sredu da je model pejdžera koji je korišćen u detonacijama u Libanu napravio "BAK Konsalting", dodajući da je samo licencirala svoj brend toj kompaniji i da nije bila uključena u proizvodnju uređaja, preneo je Rojters.