Svet

Zapad Ukrajini predviđa večni sukob

Politikolog Galeoti piše da čak i među najvatrenijim saveznicima Ukrajine trenutno postoji značajan skepticizam u pogledu sposobnosti Kijeva da povrati izgubljene teritorije
Zapad Ukrajini predviđa večni sukobGetty © NurPhoto / Contributor

Na Zapadu smatraju da bi odbijanje Kijeva da prizna nove ruske regione moglo da pretvori sukob u "večni", piše politikolog Mark Galeoti za nedeljni "Tajms" .

"Granice Ukrajine su se često menjale kroz vreme; prava borba je sada da se obezbedi to da se granice Ukrajine pomere što je moguće manje", naveo je Galeoti pozivajući se na neimenovani poljski istraživački tim.

Galeoti piše da čak i među najvatrenijim saveznicima Ukrajine trenutno postoji značajan skepticizam u pogledu sposobnosti Kijeva da vrati izgubljene teritorije.

On je dodao da je okončanje sukoba za Zapad komplikovano nedostatkom jasnog razumevanja kako bi ukrajinska pobeda mogla da izgleda. 

"Zapad nikada nije pravilno razmišljao o tome šta znači pobeda (Ukrajine)", smatra politikolog.

Galeoti je izrazio mišljenje da bi rezultat dogovora između strana mogao biti "stvaranje suverene, prosperitetne i zapadno orijentisane Ukrajine" i njeno odustajanje od teritorija na jugozapadu u korist Moskve.

Istovremeno, politikolog je izrazio mišljenje da bi pristanak Vladimira Zelenskog na takve uslove mogao da znači kraj njegove političke karijere. Galeoti smatra da će ukrajinski nacionalisti "učiniti sve što mogu da pritisnu" Zelenskog u slučaju ustupaka Rusiji.

On je naglasio da želja kijevskih vlasti da uđu u NATO ne nailazi na oduševljenje među mnogim državama članicama Alijanse.

Međutim, on je sugerisao da zemlje NATO-a "mogu biti prinuđene" da pozovu Ukrajinu u organizaciju kako bi "izbegle još neprijatniji ishod" – pojavu u Kijevu "sopstvenog nuklearnog potencijala kao poslednjeg garanta njegove bezbednosti".

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izneo predloge za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini: Moskva će odmah prekinuti vatru i biti spremna za pregovore nakon povlačenja ukrajinskih trupa sa teritorije novih regiona Rusije.

Osim toga, dodao je, Kijev mora da se odrekne namera da se pridruži NATO-u i da izvrši demilitarizaciju i denacifikaciju, kao i da prihvati neutralan, vanblokovski i beznuklearni status. Ruski lider je pomenuo i ukidanje sankcija Ruskoj Federaciji.

image