Automobil koji se nalazio u pratnji ruskog ambasadora u Pakistanu naleteo na minu

Diplomatski kor nije povređen

Povorka automobila u kojoj su bili ruski ambasador Albert Horev i druge diplomate naletela je na minut u Pakistanu, saopštila je ruska ambasada u Pakistanu na svom Telegram kanalu. Niko od diplomata nije povređen, dok je jedan policajac stradao.

Ambasador je putovao u koloni zajedno sa delegacijom u kojoj su bili ambasadori nekoliko drugih zemalja. Ranije tokom dana, delegacija je prisustvovala turističkom forumu čiji je domaćin bila Trgovinsko-industrijska komora Islamabada.

Na putu do hotela iz grada Mingora vozilo koje je pratilo delegaciju prešlo je preko mine, dodaje se u saopštenju. Jedan policajac je poginuo a četvorica su povređena.

Pakistanske vlasti potvrdile su da je došlo do incidenta i naveli da su svi članovi delegacije bezbedno evakuisani.

"Svi ambasadori su ostali bezbedni u napadu i prebačeni su na bezbedno mesto pre odlaska u Islamabad", rekao je zamenik generalnog inspektora policije Mohamed Ali Gandapur za Rojters.

U konvoju je bilo 12 diplomata iz BiH, Rusije, Vijetnama, Etiopije, Ruande, Zimbabvea, Indonezije, Uzbekistana, Turkmenistana, Kazahstana i Portugala.

"Tačno je da je jedan naš diplomata bio u konvoju ali nije bio životno ugrožen i sada je na sigurnom", naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova BiH na upit Radija Slobodna Evropa.

Na mreži Iks iz Ministarstva su naveli da "eksplozija koja se dogodila blizu konvoja koji je obezbeđivao i diplomate iz Bosne i Hercegovine u Pakistanu nije ugrozila njihove živote".

"Sa olakšanjem potvrđujemo da su bh. diplomate ostale nepovređene. Vlasti istražuju incident, a mi ćemo nastaviti pratiti situaciju", napisali su.