Izbori u Americi: Birači u inostranstvu odlučuju pobednika?

Kako sve više Amerikanaca živi u inostranstvu, i demokrate i republikanci pokušavaju da dođu do svakog potencijalnog glasača u tesnoj predsedničkoj trci

Novembarski izbori biće izuzetno tesni zbog čega i demokrate i republikanci pokušavaju da prikupe što više glasova američkih glasača u inostranstvu.

Prvi put demokrate izdvajaju značajan novac za napore da pomognu da njihova stranka pređe ciljnu liniju. Demokratski nacionalni komitet (DNC) i privatni donatori ulažu više od 450.000 dolara u kampanju za glasanje koja ima za cilj da dopre do Amerikanaca iz "neodlučnih" država koje žive u inostranstvu – broj koji Stejt department procenjuje na skoro 9 miliona, piše "Politiko".

Program uključuje direktno oglašavanje na tradicionalnim medijima i društvenim medijima, bilborde širom Kanade, slanje pošte i okupljanja.

"Pobedićemo na ovim izborima angažujući svakog birača sa pravom glasa, bez obzira gde žive, a naša investicija pokazuje našu posvećenost", rekao je zamenik direktora za komunikacije DNC Abhi Rahman.

Republikanci, takođe, pokušavaju da dopru do glasača u inostranstvu putem interneta. Republički nacionalni komitet (RNC) ima veb stranicu republikanaca u inostranstvu koja ima za cilj da edukuje birače o tome kako da dobiju glasački listić i da ga pošalju.

"RNC radi ruku pod ruku sa Trampovom kampanjom kako bi došao do svih birača koji imaju pravo glasa — uključujući i one u inostranstvu — kako bi izborno telo GOP-a pobedilo 5. novembra", rekla je portparolka RNC-a Ana Keli u saopštenju.

Birači su dužni da poštuju pravila svoje matične države prilikom slanja glasačkih listića. Neki zahtevaju štampani glasački listić, dok drugi dozvoljavaju elektronsku dostavu, rekao je Brus Hejman, bivši američki ambasador u Kanadi.

Oko 1,6 miliona ljudi koji žive u inostranstvu dolazi iz "neodlučnih" država Arizone, Džordžije, Mičigena, Nevade, Severne Karoline, Pensilvanije i Viskonsina, procenjuje grupa Demokrata u inostranstvu. 2020. godine, oko 44.000 glasova širom Arizone, Džordžije i Viskonsina donelo je Džozefu Bajdenu mesto predsednika.

"Videli smo 2016. da je u Kanadi bilo mnogo Amerikanaca, od kojih su mnogi iz Mičigena koji nisu glasali. A onda smo pogledali druge granične države na bojnom polju i videli tesnu razliku i shvatili da su birači u inostranstvu veliki faktor", rekao je Hejman.

Dok se glasanje iz inostranstva povećalo od 2016. do 2020, Hejman kaže da bi novembarski glasovi u inostranstvu mogli biti presudni jer je više Amerikanaca ostalo da živi u inostranstvu od početka pandemije.