Svet

Srbija uspostavila diplomatske odnose s nekoliko država koje priznaju "Kosovo": Sledi li zaokret?

U razgovoru sa gvajanskim kolegom, šef srpske diplomatije Marko Đurić je rekao da je Srbija zainteresovana za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i uspostavljanje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa
Srbija uspostavila diplomatske odnose s nekoliko država koje priznaju "Kosovo": Sledi li zaokret?© FOTO TANJUG/MSP/ bs

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je u Njujorku, gde učestvuje na 79. zasedanju Generalne skupštine UN, da je učešće delegacije Srbije na tom sastanku ojačalo poziciju zemlje na globalnoj sceni i istakao da je Srbija uspostavila diplomatske odnose sa nekoliko zemalja sa kojima nikada nije imala diplomatsku komunikaciju.

Srbija je, ističe se, uspostavila diplomatske odnose sa Kiribatijem, Gvajanom i Maršalskim Ostrvima. Kako sve tri države sa kojima je Srbija sada uspostavila diplomatske odnose priznaju nezavisnost samoproglašenog "Kosova", postavlja se pitanje da li su najnoviji napori srpske delegacije zapravo deo šire diplomatske ofanzive u svetlu najnovijeg talasa nasilja nad srpskim stanovništvom na KiM.

U prilog toj tezi ide i činjenica da je situacija na KiM bila tema na sastancima sa zvaničnicima iz ovih država, ali i to da se Đurić u Njujorku drugi put za mesec dana sastao sa šefom diplomatije Tuvalua, siromašne ostrvske državice u kojoj živi oko 11.000 stanovnika, a koja je tzv. Kosovo priznala 2010. godine.

U razgovoru sa gvajanskim kolegom, šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija zainteresovana za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i uspostavljanje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

"Srbija je spremna i za intenziviranje političkog dijaloga kroz uspostavljanje mehanizma političkih konsultacija, realizaciju poseta na visokom nivou, kao i kroz saradnju u okviru regionalnih organizacija Zapadne hemisfere u kojima Srbija ima status posmatrača", naveo je Đurić.

On je podsetio da je nekadašnja SFRJ imala dobre veze sa Gvajanom i konstatovao da, s obzirom na već postojeću tradiciju saradnje, postoji veliki prostor za razvoj političkih i ekonomskih odnosa, ali i saradnje u oblasti visokog obrazovanja.

Đurić je i upoznao sagovornika sa programom dodele stipendija za studiranje stranih studenata u Srbiji pod nazivom "Svet u Srbiji" i izrazio nadu da će Srbija u predstojećem periodu imati prilike da ugosti i gvajanske studente.

Đurić je u Njujorku razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova, rada i trgovine Tuvalua Polsonom Panapom o nastavku unapređenja saradnje dveju država.

Izražavajući zadovoljstvo zbog drugog susreta sa šefom diplomatije Tuvalua za samo mesec dana, Đurić je rekao da je uveren da će česti kontakti i otvorena komunikacija na visokom nivou biti odlika budućih bilateralnih odnosa, jer je pred našim državama period upoznavanja i traženja prostora za obostrano korisnu saradnju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Đurić je naglasio da je za Srbiju veoma značajno to što je bila predstavljena na prošlomesečnom 53. sastanku lidera Foruma pacifičkih ostrva u Kraljevini Tongi, jer to je otvorilo vrata za produktivan politički dijalog sa državama tog regiona, kao i za bolju saradnju na multilateralnom planu.

Sastanak na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija bio je i prilika za razmatranje konkretnih mogućnosti intenziviranja ekonomske saradnje, podrške koju Srbija može da pruži ovoj ostrvskoj državi u suočavanju sa posledicama klimatskih promena, kao i za osvrt na političke teme od najvećeg državnog i nacionalnog značaja za Srbiju.

Đurić je informisao je sagovornika o teškoj situaciji u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji, izrazivši očekivanje da ćemo u budućnosti, bez obzira na neslaganja po pitanju statusa južne srpske pokrajine, dobiti podršku Tuvalua u nastojanjima da se spreče jednostrani potezi Prištine, oživi dijalog i Srbima garantuje poštovanje njihovih ljudskih i političkih prava.

Đurić i Panapa potpisali su Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Tuvalua o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

image