Više od 350 ljudi ubijeno u Libanu u izraelskim napadima, Izrael najavio narednu fazu operacije

Ministarstvo zdravlja Libana navelo je da je među poginulima 24 dece i 42 žene

U današnjim izraelskim napadima na Liban poginulo je 356, a ranjeno je 1.246 osoba, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je dodalo da je među poginulima 24 dece i 42 žene, preneo je Rojters.

Izraelska vojska navela je ranije danas da je pogodila više od 800 ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu i u dolini Beka na istoku Libana.

"Među pogođenim ciljevima bile su zgrade u kojima je Hezbolah krio rakete, projektile, raketne lansere, bespilotne letelice i drugu terorističku opremu", navedeno je u saopštenju vojske.

IDF tvrdi da su mete napada bile lokacije koje koristi Hezbolah, uključujući stambene objekte u kojima je ova grupa uskladištila oružje i drugu vojnu opremu.

Udari su bili geografski najrasprostranjenije bombardovanje koje je Izrael istovremeno izveo otkako je počeo njihov sukob sa Hezbolahom pre skoro godinu dana, paralelno sa ratom u Gazi.

Hezbolahova televizija El Manar izvestila je o izraelskim vazdušnim napadima na periferiji mnogih gradova i sela na jugu i dolini Beka u istočnom Libanu. Na snimcima se vide stubovi dima koji se dižu iznad juga.

Pored napada na region doline Beka u istočnom Libanu, ratni avioni su izveli i vazdušne napade na oblast Hermel u severnom Libanu, izvestio je Hezbolahov El Manar.

Libansko ministarstvo zdravlja Libana naložilo je svim bolnicama na jugu i istoku zemlje da obustave obavljanje svih operacija koje nisu hitne da bi se pružila pomoć ranjenima u izraelskim napadima na Hezbolah.

Sukob, koji je naglo eskalirao u protekloj sedmici, besni otkako je Hezbolah otvorio drugi front protiv Izraela, rekavši da deluje kao podrška Palestincima koji se suočavaju s izraelskom ofanzivom južnije u Gazi.

U utorak i sredu eksplodirale su hiljade pejdžera i voki-tokija koje koriste pripadnici Hezbolaha. Za napad se uveliko okrivljuje Izrael, koji nije ni potvrdio ni negirao odgovornost.

23. sep 2024 • 21:49

Neprofitna organizacija DAVN: Izrael želi širok regionalni rat

Neprofitna organizacija DAVN sa sedištem u Vašingtonu tvrdi da "Izrael jasno daje do znanja celom svetu da želi širok regionalni rat, ne samo na okupiranoj palestinskoj teritoriji, već i u Libanu i Iranu”.

"Jedini način da se zaustavi njegova nesputana ratobornost je da se prestane nagrađivati ​​sa sve više i više američkog oružja", rekao je Raed Harar, direktor DAVN-a.

"Bez zaustavljanja izraelskih napada u regiji, neće biti puta ka miru, a posledice će odjekivati ​​daleko izvan granica Libana."

Egipat pozvao UN da interveniše na izraelsku eskalaciju

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je "međunarodnu zajednicu i Veće bezbednosti Ujedinjenih nacija da odmah intervenišu" kako bi zaustavili "opasnu izraelsku eskalaciju u Libanu".

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u pitanju najsmrtonosniji dan u toj zemlji u mnogo godina.

Hezbolah objavio da komandant južnog fronta bezbedan

Hezbolah je objavio informacije u kojima se navodi da je komandant južnog fronta Ali Karaki bezbedan uprkos tome što je očigledno bio meta vazdušnih udara pre samo nekoliko sati, prenosi "Gardijan".

Karaki je "dobro" i na sigurnom je mestu, navodi grupa.

U izraelskim napadima na jug Libana poginulo najmanje 356 ljudi, ranjeno 1.246

U današnjim izraelskim napadima na Liban poginulo je 356, a ranjeno je 1.246 osoba, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo je dodalo da je među poginulima 24 dece i 42 žene, preneo je Rojters.

Nakon današnjih udara na Hezbolah Izrael najavio narednu fazu operacije u Libanu

Nakon što je jutros pokrenula talas vazdušnih napada na ciljeve Hezbolaha, Izraelska vojska se priprema za narednu fazu svoje operacije u Libanu, izjavio je načelnik generalštaba IDF general Herci Halevi.

"Mi ciljamo borbenu infrastrukturu koju je Hezbolah gradio proteklih 20 godina. Ovo je veoma značajno. Napadamo ciljeve i pripremamo se za sledeće faze", navodi se u saopštenju Halevija bez dodatnih detalja, prenosi Rojters.

Pentagon: Zbog eskalacije tenzija SAD šalju dodatne vojne snage na Bliski istok

Sjedinjene Američke Države nameravaju da pošalju mali broj dodatnih vojnih snaga na Bliski Istok zbog eskalacije tenzija između Izraela i libanske grupe Hezbolah, saopšteno je danas iz Pentagona, ali bez navođenja tačnog broja vojnika ili pojašnjenja o ciljevima dodatne vojne misije.

"Iz predostrožnosti, šaljemo mali broj dodatnog američkog vojnog osoblja kako bismo ojačali naše snage koje se već nalaze u regionu Bliskog istoka", rekao je na konferenciji za novinare portparol Pentagona general-potpukovnik Patrik Rajder, prenosi Rojters.

Nakon skoro godinu dana rata u Pojasu Gaze, Izrael preusmerava pažnju na svoju severnu granicu na koju Hezbolah ispaljuje rakete podržavajući svoje saveznike iz Hamasa.

Izraelska vojska je u ponedeljak napala Hezbolah na jugu Libana, u dolini Beka na istoku Libana i područja na severu Libana blizu granice sa Sirijom.

Netanjahu libanskom narodu: Ozbiljno shvatite naša upozorenja

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poručio je libanskom narodu da ozbiljno shvati upozorenje Izraela i da će moći da se vrati kući nakon što se sukobi završe.

"Izrael ne ratuje sa vama. Ratuje sa Hezbolahom", rekao je Netanjahu u video poruci.

Ističe da ih je Hezbolah previše dugo koristio kao živi štit.

"Postavio je rakete u vaše dnevne sobe i projektile u vaše garaže. Te rakete i projektili su usmereni direktno na naše gradove, direktno na naše građane", naglasio je izraelski premijer, prenosi "Tajms of Izrael".

On je rekao da Izrael, da bi odbranio svoj narod od napada Hezbolaha, mora da izvadi to oružje.

"Od jutros, IDF vas je upozorio da se sklonite sa puta", rekao je Netanjahu.

On je uputio poziv Libancima i dodao da treba ozbiljno da shvate ovo upozorenje.

"Ne dozvolite da Hezbolah ugrozi vaše živote i živote vaših najmilijih. Ne dozvolite Hezbolahu da ugrozi Liban. Molim vas, sklonite se sa puta, naglasio je izraelski premijer i poručio da kada se operacija završi, mogu bezbedno da se vrate svojim kućama.

Izraelski napad na predgrađe Bejruta za metu imao jednog od lidera Hezbolaha

Sudbina višeg komandanta Hezbolaha Alija Karakija nakon napada IDF u Bejrutu je nejasna, navode libanski bezbednosni izvor, prenosi RTS pisanja Rojtersa.

Izraelski napad na južno predgrađe libanske prestonice za metu je imao visokog lidera Hezbolaha Alija Karakija, šefa južnog fronta, potvrdilo je Rojtersu libansko obezbeđenje.

Karakijeva sudbina je nejasna, kaže izvor.

Izrael sada gađa Bejrut

Izraelska vojna ofanziva u susednom Libanu sada  je usmerena na Bejrut.

Izraelska vojska je to objavila, prenosi Rojters, a agencija se poziva na neimenovani bezbednosni izvor koji kaže da su najnoviji izraelski udari pogodili južna predgrađa Bejruta.

Izrael je novi talas bombardovanja opisao kao "ciljani udar", ne precizirajući za sada šta je cilj.

Kako dodaje "Gardijan", desetine hiljada Libanaca trenutno pokušava da se evakuiše sa juga zemlje.