Izbori u Brandenburgu: Šolcova partija odnela tesnu pobedu, odličan rezultat AfD-a

Partija nemačkog kancelara Olafa Šolca uspela je da "odbrani" vlast u pokrajini u kojoj dominiraju više od tri decenije, ali su AfD i Savez Sare Vagenkneht uspeli da naprave značajan iskorak na jučerašnjim izborima

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) nemačkog kancelara Olafa Šolca odnela je tesnu pobedu na regionalnim izborima u istočnonemačkoj pokrajini Brandenburg, dok je desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) ostvarila odličan rezultat i završila na drugom mestu.

SPD je osvojila 30,9 odsto glasova, što im je bilo dovoljno za prvo mesto, dok je AfD dobio podršku ukupno 29,2 odsto glasača. Obe partije su zabeležile bolje rezultate nego pre pet godina, a AfD je svoj rezultat popravio za čak 5,7 procentnih poena.

Savez Sare Vagenkneht (BSV), koji je osnovan početkom godine nakon što je ta nemačka političarka napustila partiju Levice, takođe je ostvario odličan rezultat sa 13,5 odsto, što je bilo dovoljno za treće mesto. Izborni prag prešli su još i demohrišćani (12,1 odsto), dok su Zeleni, Levica i lokalna regionalna partija Narandžasti ostali ispod cenzusa.

Dobar rezultat SPD-a mogao bi da predstavlja slamku spasa za kancelara Šolca, čija se vlada već mesecima nalazi u dubokoj krizi i čija je podrška u strmoglavom padu.

Poraz u Brandenburgu, ruralnoj državi koja okružuje Berlin i u kojoj je SPD na vlasti od ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine, verovatno bi uništio Šolcove planove za nominaciju još jedan kancelarski mandat, a on bi se našao pod pritiskom da raspiše vanredne izbore, navodi "Politiko".

Šolc, međutim, nije mnogo pomogao svojoj partiji na jučerašnjim izborima. Naprotiv, lokalni odbor SPD-a pokušao je da se distancira od nepopularnog kancelara, pošto se u prvom planu našao daleko popularniji lokalni lider Ditmar Vojdke - koji se nalazi na čelu vlade Brandenburga od 2013. godine.

SPD je dobio neočekivani vetar u leđa nakon što je premijer Saksonije Mihael Krečmer iz redova demohrišćana (CDU) podržao Vojdkea, poručivši glasačima desnog centra da bi imalo više smisla podržati SPD i blokirati AfD nego podržati CDU.

SPD je pobedu odneo uglavnom zahvaljujući podršci glasača starijih od 60 godina, koji su u velikom broju podržali tu partiju levog centra. AfD je, s druge strane, ostvario ubedljivu pobedu među mlađim glasačima.

Formiranje većine neće predstavljati lak zadatak za socijaldemokrate, kojim savez sa demohrišćanima neće biti dovoljan za većinu u parlamentu Brandenburga. Pošto su sve partije odbacile mogućnost saradnje sa AfD-om, to znači da će SPD morati da pregovara i sa BSV-om.

Sara Vagenkneht je nakon regionalnih izvora u Saksoniji i Tiringiji prošlog meseca izjavila da će učešće svoje partije u vlasti usloviti promenama u spoljnoj politici savezne vlade, uključujući i obustavu slanja naoružanja Ukrajini.