Šef egipatske diplomatije o sukobu Izraela i Hezbolaha: Strahujemo od sveopšteg rata

Iako su Hezbolah i Izrael rutinski razmenjivali vatru od početka sukoba u Gazi, tokom prošle nedelje zabeleženi su primetno češći i intenzivniji napadi između sukobljenih strana

Eskalacija sukoba Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah mogla bi da dovede do sveopšteg rata u regionu, upozorio je egipatski ministar spoljnih poslova Badr Abdelati uoči godišnjeg sastanka svetskih lidera u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Podsećamo, napetosti između jevrejske države i Hezbolaha su porasle nakon što su hiljade elektronskih uređaja prošle nedelje eksplodirale širom Libana, u napadu za koji se veruje da ga je izveo Izrael.

Iako su Hezbolah i Izrael rutinski razmenjivali vatru od početka sukoba u Gazi, tokom prošle nedelje zabeleženi su primetno češći i intenzivniji napadi između sukobljenih strana.

"Postoji velika zabrinutost zbog mogućnosti da eskalacija u regionu dovede do sveopšteg regionalnog rata", rekao je Abdelati za AFP.

Kako je dodao, nedavni nagli porast neprijateljstava  "negativno je uticao"  na pregovore o prekidu vatre u Gazi. 

Egipat, Katar i SAD su odlučni da nastave svoje napore ka postizanju sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca, rekao je visoki diplomata.

Abdelati je okrivio "provokativnu" izraelsku politiku za nedavni porast nasilja i sukoba sa Hezbolahom, koji je obećao podršku Palestincima.

Širi regionalni sukob "ne služi interesima nijedne strane", naglasio je on.

Izrael tvrdi da je ubio dvojicu visokih komandanata Hezbolaha i desetak drugih oficira u vazdušnom napadu prošle nedelje.

Hezbolah je potvrdio smrt dvojice svojih visokih oficira.

U nedelju je načelnik izraelskog generalštaba Herci Halevi rekao da je Izrael preventivno napao Hezbolah, optužujući paravojnu grupu da planira napad velikih razmera sličan onom koji je Hamas izveo u Izraelu 7. oktobra.

Napad je bio "poruka celom Bliskom istoku i šire", jer Izrael zna "kako da dođe do svakog ko preti građanima Države Izrael", naveo je Halevi.