Svet

Partija Andreja Babiša odnela ubedljivu pobedu na regionalnim izborima u Češkoj

Partija ANO nastavlja da jača svoju poziciju na češkoj političkoj sceni, dok aktuelnu vladu napada zbog podrške Ukrajini
Partija Andreja Babiša odnela ubedljivu pobedu na regionalnim izborima u Češkojwww.globallookpress.com © IMAGO/Ondrej Deml

Opoziciona češka partija ANO nekadašnjeg premijera Andreja Babiša ostvarila je ubedljivu pobedu u 10 od 13 regiona, kao i na izborima za Senat koji su održani prošlog vikenda.

Na češkim izborima održanim u petak i subotu, partija ANO je odvojila ukupno 292 mesta u regionalnim skupštinama, što je čak 114 regionalnih odbornika više nego pre četiri godina. Kampanja ANO-a se fokusirala na oštrim kritikama aktuelne češke vlade.

Kada je reč o partijama u vladajućoj koaliciji, Građansko-demokratska partija je osvojila 106 mesta, pokret Gradonačelnici i nezavisni 73 mesta, Demohrišćani 49, dok pokret TOP 09 može da računa na 16 odborničkih mesta.

Poslednja partija u vladajućoj koaliciji, Piratska partija, doživela je pravi brodolom, osvojivši samo tri mesta u regionalnim savetima u poređenju sa 99, koliko je imala nakon prošlih izbora.

ANO nastavlja da jača svoju poziciju na češkoj političkoj sceni.

Ta partija je zabeležila dobar rezultata i tokom prvog kruga izbora za trećinu mesta u Senatu, gornjem domu češkog parlamenta. ANO je već osvojila dva senatorska mesta u prvom krugu, a ima i 19 finalista koji će se nadmetati u drugom krugu, što je više od bilo koje druge stranke.

Andrej Babiš važi za velikog kritičara aktuelne češke vlade, i to pre svega njihovom pristupu sukobu u Ukrajini. Sredinom jula, on je rekao da češko rukovodstvo "sanja rat sa Rusijom".

On je kritikovao odluku Češke da kupi avione američke proizvodnje F-35, nazvavši ih "beskorisnim".

Babiš je, zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Obranom nekadašnjom predsednicom francuskog Nacionalnog okupljanja, jedan od osnivača grupe u Evropskom parlamentu Patriote za Evropu.

image