Partija Andreja Babiša odnela ubedljivu pobedu na regionalnim izborima u Češkoj

Partija ANO nastavlja da jača svoju poziciju na češkoj političkoj sceni, dok aktuelnu vladu napada zbog podrške Ukrajini

Opoziciona češka partija ANO nekadašnjeg premijera Andreja Babiša ostvarila je ubedljivu pobedu u 10 od 13 regiona, kao i na izborima za Senat koji su održani prošlog vikenda.

Na češkim izborima održanim u petak i subotu, partija ANO je odvojila ukupno 292 mesta u regionalnim skupštinama, što je čak 114 regionalnih odbornika više nego pre četiri godina. Kampanja ANO-a se fokusirala na oštrim kritikama aktuelne češke vlade.

Kada je reč o partijama u vladajućoj koaliciji, Građansko-demokratska partija je osvojila 106 mesta, pokret Gradonačelnici i nezavisni 73 mesta, Demohrišćani 49, dok pokret TOP 09 može da računa na 16 odborničkih mesta.

Poslednja partija u vladajućoj koaliciji, Piratska partija, doživela je pravi brodolom, osvojivši samo tri mesta u regionalnim savetima u poređenju sa 99, koliko je imala nakon prošlih izbora.

ANO nastavlja da jača svoju poziciju na češkoj političkoj sceni.

Ta partija je zabeležila dobar rezultata i tokom prvog kruga izbora za trećinu mesta u Senatu, gornjem domu češkog parlamenta. ANO je već osvojila dva senatorska mesta u prvom krugu, a ima i 19 finalista koji će se nadmetati u drugom krugu, što je više od bilo koje druge stranke.

Andrej Babiš važi za velikog kritičara aktuelne češke vlade, i to pre svega njihovom pristupu sukobu u Ukrajini. Sredinom jula, on je rekao da češko rukovodstvo "sanja rat sa Rusijom".

On je kritikovao odluku Češke da kupi avione američke proizvodnje F-35, nazvavši ih "beskorisnim".

Babiš je, zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Obranom nekadašnjom predsednicom francuskog Nacionalnog okupljanja, jedan od osnivača grupe u Evropskom parlamentu Patriote za Evropu.