Svet

Zelenski optimista: Kraj sukoba je bliži nego što svi misle, plan pobede je jačanje Ukrajine

Lider kijevskog režima ponovio je da je potrebno ojačati Ukrajinu i otkrio da se u njegovom planu o kraju sukoba ne radi o pregovorima sa Rusijom
Zelenski optimista: Kraj sukoba je bliži nego što svi misle, plan pobede je jačanje Ukrajine© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Lider kijevskog režima Vladimir Zelenski rekao je u intervjuu za Ej-Bi-Si Njuz da misli da je kraj ukrajinskog sukoba bliži nego što mnogi misle, nakon čega je ponovo zatražio od saveznika da ojačaju ukrajinsku armiju. 

"Plan pobede je jačanje Ukrajine. Zato tražimo od naših prijatelja, saveznika da nas ojačaju. To je veoma bitno", rekao je Zelenski koji je doputovao u Njujork zbog Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali i kako bi razgovarao sa američkim zvaničnicima o takozvanom novom mirovnom planu - "planu pobede", koji je nedavno najavio i za koji je rekao da će prvi put biti predstavljen baš tokom ove poslednje "američke turneje".  

"Mislim da smo bliži miru nego što mislimo. Bliži smo kraju rata. Samo treba da budemo veoma jaki, veoma jaki", rekao je Zelenski.  

Kako prenosi TASS, on je zatim naveo da se u njegovom planu o kraju sukoba ne radi o pregovorima sa Rusijom. Samo iz jake pozicije Ukrajina može "naterati (predsednika Rusije Vladimira) Putina da zaustavi rat", rekao je za Ej-Bi-Si Njuz. 

Zelenski će do kraja nedelje otputovati u Vašington kada će se sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, potpredsednikom Kamalom Haris i bivšim američkim liderom Donaldom Trampom. Bela kuća najavila je da će sastanak sa Bajdenom biti održan 26. septembra kada će se razgovarati o novom planu Zelenskog.

Ipak, Tramp je na poslednjem mitingu u Indijani sinoć izjavio da misli da je Zelenski "najbolji trgovac na svetu". 

"Svaki put kada dođe u zemlju, ode sa 60 milijardi dolara. On toliko želi da oni (demokrate) pobede na ovim izborima. Ali ja ću učiniti drugačije, razradiću mir", rekao je Tramp. On je prekorio američko rukovodstvo zbog toga što ne održava kontakt sa ruskom stranom i naveo da će, ukoliko pobedi na novim izborima, jedna od prvih stvari kojom će se pozabaviti biti upravo ukrajinski sukob. Kako je objasnio, ukoliko postane predsednik SAD, odmah će se čuti sa ruskim liderom i Zelenskim i pozvati ih da postignu dogovor.

image