Svet

Odgovor Gruzije na pretnje iz EU da će ukinuti viznu liberalizaciju: To je ucena

Parlamentarni izbori u Gruziji zakazani su za 26. oktobar
Odgovor Gruzije na pretnje iz EU da će ukinuti viznu liberalizaciju: To je ucenaGetty © Royalty-free

Pretnje Evropske unije da će ukinuti viznu liberalizaciju za Gruzijce je samo ucena pred parlamentarne izbore, rekao je gradonačelnik Tbilisija Kaha Kaladze.

Gruzijci trenutno mogu da posećuju zemlje EU unutar šengenske zone do šest meseci bez vize, ali je Brisel prošle nedelje rekao da bi mogao "privremeno da suspenduje" sporazum iz 2017. zbog navodnog "pada demokratije" u bivšoj sovjetskoj republici.

"Ovo je tipična ucena o kojoj sam govorio", rekao je gradonačelnik novinarima u ponedeljak. "Što smo bliže izborima, takve izjave će biti intenzivnije", dodao je.

Evropska unija spremna je da, zbog nazadovanja u demokratiji i vladavini prava, suspenduje sporazum o viznoj liberalizaciji sa Gruzijom, pisao je pre nekoliko dana portal "Politiko".

Portparol Evropske komisije izjavio je za portal da su "sve opcije na stolu" ukoliko vladajuća stranka u Gruziji nastavi sa svojom autoritarnom politikom, uključujući i potencijalnu suspenziju vizne liberalizacije.

Premijer Gruzije Irakli Kobahidze prvi je iskoristio frazu "jeftina ucena" kako bi opisao pretnje EU.

Parlamentarni izbori u Gruziji zakazani su za 26. oktobar. Vladajuća partija Gruzijski san trenutno je daleko ispred opozicionog Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM), koji je osnovao proamerički bivši predsednik Mihail Sakašvili.

Prošlog ponedeljka, SAD su sankcionisale nekoliko lidera Gruzijskog sna, optužujući ih za donošenje zakona u "ruskom stilu" koji ugrožavaju demokratiju u Tbilisiju.

Sledećeg dana, gruzijski parlament usvojio je zabranu "LGBT propagande i promene pola", koju je EU osudila kao u suprotnosti sa željom Tbilisija da se pridruži bloku.

Kaladze je odbacio mogućnost da EU zapravo ukine viznu liberalizaciju za Gruzijce, opisujući to kao "složenu birokratsku proceduru" koja se ne može desiti iz hira.

Na nedavnom predizbornom skupu, lider Gruzijskog sna Bidžina Ivanišvili saopštio je da Tbilisi namerava da se izvini što je Sakašvili započeo rat sa Rusijom 2008. godine.

image