Svet

Moskva pozvala Izrael: Odmah prekinuti neselektivne napade na civile, to je neprihvatljivo

Pozivamo na hitan prekid borbi pre nego što situacija u potpunosti izmakne kontroli, poručuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova
Moskva pozvala Izrael: Odmah prekinuti neselektivne napade na civile, to je neprihvatljivo© Mid.ru

Naglo pogoršanje situacije u Libanu je duboko zabrinjavajuće, odlučno osuđujemo masovne vojne napade na Liban, poručila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova povodom poslednje eskalacije na Bliskom istoku koju su izazvali izraelski napadi na Liban.

Zaharova ističe da je do sada napadnut veliki broj naselja na jugu i istoku Libana, iako je - makar zvanično - uništenje vojne infrastrukture Hezbolaha proglašeno za glavni cilj izraelske operacije "Strele severa". Ona upozorava da su u pitanju neselektivni napadi na kvartove u kojima žive civili, a sve pod izgovorom da Hezbolah tamo čuva oružje, i poručuje da je stav Moskve o ovom pitanju principijelan i da on podrazumeva da su ovakvi napadi neprihvatljivi.

"Neselektivni napadi su doveli do masovnih žrtava među civilima i značajnog uništenja civilne infrastrukture. Potrebno je momentalno zaustaviti raspirivanje spirale nasilja pre nego što situacija potpuno izmakne kontroli. Pozivamo na hitan prekid borbi kako bi se sprečilo dalje krvoproliće i stvorili uslovi za približavanje situacije političkom i diplomatskom razrešenju. Mora se učiniti sve što je moguće kako bi se sprečilo da Bliski istok zapadne u oružani sukob ogromnih razmera", kaže portparolka MSP-a Rusije.

Ona dalje upozorava da bi to neminovno uticalo na sve strane, kako one u regionu, tako i šire. 

Prema podacima libanskog Ministarstva zdravlja, 23. septembra ubijene su 492 osobe, od kojih su više od 90 njih žene i deca. Broj ranjenih premašio je 1.600. Ujutro 24. septembra, nakon još jednog napada izraelskih vojnih aviona u dolini Beka, ubijena je cela porodica od deset ljudi, podseća Zaharova. Ranije, 20. septembra, kao rezultat "precizne operacije" Izraela ubijeno je, kako kaže, više od 50 osoba i to prilikom vazdušnog napada na gusto naseljeno područje Bejruta. 

Iz Ministarstva poručuju da je Rusija spremna da sarađuje sa regionalnim i međunarodnim partnerima u cilju sprečavanja katastrofalnog scenarija do kojeg se može doći, ukoliko se eskalacija nastavi. 

"Polazimo od toga da bezbednost nijedne države u regionu ne treba da bude obezbeđena na račun drugih", kaže Zaharova. 

image