Generalna debata u GS UN; Brazil i Kina predlažu plan za početak pregovora Rusije i Ukrajine

Predsednik Vučić je bio 14. na listi govornika prvog dana generalne debate

U Njujorku se održava generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija GS UN, na kojoj će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Generalnu debatu otvorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a potom su, po ustaljenom redosledu, govorili predsednik Brazila Luiz Ignjasio Lula da Silva, SAD Džozef Bajden i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Vučić je bio 14. na listi govornika prvog dana generalne debate.

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru.

24. sep 2024 • 20:13

Izraelski ambasador u UN: Ne želimo kopnenu invaziju

"Izrael 'ne želi da započne kopnenu invaziju bilo gde", objavio je izraelski ambasador u UN Deni Danon.

On je istakao da je njegova zemlja otvorena za ideje za deeskalaciju sukoba u Libanu.

"Ne želimo da započnemo bilo kakvu kopnenu invaziju bilo gde. Nama je draže diplomatsko rešenje", dodaje on.

Erdogan: UN poslednjih godina ne sprovodi svoja ovlašćenja

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je poručio da je mir u Ukrajini "i dalje daleko".

"Rat u Ukrajini traje već tri godine, ali smo još daleko od uspostavljanja mira. Kako se trka u naoružanju ubrzava, prostor za diplomatiju se smanjuje", rekao je turski lider u svom obraćanju GS UN.

Erdogan je takođe kritkovao UN da poslednjih godina ne sprovodi svoja ovlašćenja i pozvao Savet bezbednosti da spreči genocid nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze i zaustavi, kako je naveo, "ugnjetavanje i varvarstvo".

"UN, pod čijim okriljem sada radimo, stvorene su posle Drugog svetskog rata da bi se očuvao mir. Vidimo da su međunarodni mir i bezbednost su previše važni da bismo ih prepustili hirovima pet zemalja (stalnih članica Saveta bezbednosti UN)", rekao je turski lider.

Kako je dodao, Pojas Gaze je posle izraelskih napada postao "najveće groblje dece i žena na svetu".

Bajden: SAD će nastaviti da podržavaju Ukrajinu

Predsednik SAD Džozef Bajden je poručio da neće prestati da podržava Kijev do početka "pravednog i trajnog mira".

"Ne možemo sebi priuštiti da odustanemo i nećemo odbiti da podržimo Ukrajinu sve dok ona ne postigne održiv i pravedan mir", rekao je Bajden u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija.

Američki lider je u obraćanju nekoliko puta pomenuo Rusiju u kontekstu dešavanja u Ukrajini, navodeći da je rusko rukovodstvo navodno nastojalo da "uruši NATO", što je "sprečeno".

Bajden nije pružio nikakve dokaze u prilog svojim tezama.

Osvrnuo se i na dešavanja na Bliskom istoku, navodeći da je diplomatsko rešenje moguće uprkos trenutnoj eskalaciji. 

"Bila mi je čast da budem predsednik. Koliko god da volim (ovaj) posao, više volim svoju zemlju. Odlučio sam da je posle 50 godina javne službe došlo vreme da nova generacija povede moju zemlju napred", poručio je na kraju Bajden.

Lula da Silva: Brazil i Kina predložili plan za početak pregovora između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva izjavio je danas da su Brazil i Kina predložili plan od šest tačaka za početak pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao njihov sukob.

On je u govoru na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, upozorio i da se sukob u Gazi "opasno" širi na Liban.

Lula da Silva je rekao da su Latinska Amerika i Afrika isključene iz Saveta bezbednosti, što je neprihvatljivo, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Povelji Ujedinjenih nacija potrebna je široka revizija.
Godišnji sastanak Generalne skupštine UN završava se 30. septembra.

Gutereš: Nejednakost i nesigurnost stvaraju neodrživi svet

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da nekažnjivost, nejednakost i nesigurnost po pitanju globalne situacije stvaraju "neodrživi svet".

On je u uvodnom govoru, na početku Generalne debate Generalne skupštine UN rekao da više ne može tako i pozvao na hitan prekid vatre u Gazi.

Prema njegovim rečima, brzina i obim ubijanja i razaranja u Gazi nisu slični ničemu što je on video tokom godina koliko je generalni sekretar.

"Više od naših 200 zaposlenih je ubijeno, pa ipak, žene i muškarci Ujedinjenih nacija nastavljaju da isporučuju humanitarnu pomoć", rekao je on.

Međunarodna zajednica mora da se ujedini za trenutni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje talaca i početak procesa ka rešenju sa dve države, dodao je Gutereš.