Svet

Poljska objavila rat dabrovima: Uništavaju nasipe i krivi su za poplave

Poljski premijer Donald Tusk okrivio je životinje za katastrofalnu poplavu
Poljska objavila rat dabrovima: Uništavaju nasipe i krivi su za poplaveGetty © Chase Dekker Wild-Life Images

Poljski premijer Donald Tusk pozvao je na odlučnu akciju protiv dabrova, sugerišući da su glodari delimično odgovorni za velike poplave širom zemlje.

"Ponekad moramo da biramo između naše ljubavi prema životinjama i bezbednosti gradova, sela i integriteta brana", rekao je Tusk, pozivajući se na katastrofalne poplave 2010. i navodnu ulogu dabrova u njima. Tada je poljska vlada "optužila" životinje da nanose veliku štetu nasipima.

"U okviru (postojećih) pravila, uradite sve što morate, ja ću braniti ove odluke. Brane su danas apsolutni prioritet", rekao je Tusk, pozivajući zvaničnike da preduzmu mere protiv dabrova.

Premijer je obećao da će dostaviti sve potrebne zakone "u roku od nedelju dana" ako se postojeći pravni okvir pokaže nedovoljan za prevenciju poplava.

"Znam da to neće mnogo pomoći u ovoj poplavi, ali će svakako pomoći u sanaciji brana i kontroli situacije u budućnosti", rekao je on.

Katastrofalna poplava pogodila je Poljsku, kao i druge zemlje Centralne Evrope sredinom septembra usred obilnih padavina izazvanih olujom Boris.

Dabrovi su dežurni krivci za poplave širom sveta zato što kopaju tunele kroz nasipe, zatvaraju veštačke kanale. Ekolozi, međutim, veruju da su takve životinje važan deo ekosistema i da zapravo sprečavaju i poplave i sušu, a ne da ih uzrokuju regulisanjem nizvodnih tokova reka.

image