Svet

TikTok zabranio naloge RT i RIA Novosti: Blokiran i RT Balkan

Blokirani su i kanali RT na španskom i arapskom, kao i RT onlajn i RT njuzrum
TikTok zabranio naloge RT i RIA Novosti: Blokiran i RT BalkanGetty © Joe Raedle/

TikTok je noćas  blokirao nalog RT Balkan. Blokirani su i kanali RT na španskom, arapskom, kao i RT onlajn i RT njuzrum, kao i nalog RIA Novosti. Prošle nedelje na TikToku su blokirani nalozi RT internešnal, kao i više od 30 stranica Sputnjika.

Kompanija TikTok nije dala nikakvo objašnjenje za ovaj potez.

Vašington je ranije ovog meseca najavio nove sankcije protiv nekoliko ruskih medija, uključujući RT, tvrdeći da oni pokušavaju da "potkopaju demokratiju u SAD i drugde u svetu", i da narušavaju globalnu podršku Ukrajini.

Američki tehnološki gigant "Meta", u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, nakon toga je zabranio nekoliko ruskih novinskih mreža, uključujući RT, tvrdeći da njihov rad predstavlja "strano mešanje".

Komesar za ljudska prava Ruske Federacije Tatjana Moskalkova je izjavila da se akcije koje su američke vlasti preduzele protiv RT mogu okvalifikovati kao terorizam i kršenje slobode medija.

"Sjedinjene Države se obračunavaju sa ruskim medijima, a neki novinari su morali da napuste zemlju iz bezbednosnih razloga", napisala je Moskalkova. Pomenula je i incident u kojem su agenti FBI pretresli i ispitivali službenicu RT-a.

Podsećamo, FBI je sproveo raciju u kojoj je učestvovalo 20 agenata u rezidenciji jednog zaposlenog RT-a u SAD, ispitujući ga o rukovodstvu i operacijama RT-a.

image