Sijarto: Protivimo se napadima duboko u teritoriju Rusije, raste rizik od eskalacije

Globalna bezbednosna situacija trenutno je najgora od kraja Drugog svetskog rata, rekao je šef mađarske diplomatije u Njujorku

Isporuke oružja Ukrajini od zapadnih zemalja nisu približile mirno rešenje sukoba, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"Ako ćemo da budemo iskreni prema sebi, moramo priznati da ono što je do danas urađeno nije uspelo. Isporuke oružja ni na koji način nisu pomogle da se rat približi kraju", ocenio je Sijarto na marginama Generalne skupštine UN.

On je dodao da je Mađarska spremna da učestvuje u svim globalnim inicijativama koje promovišu ideju mira i izrazio nadu da će nedelja na visokom nivou u UN približiti region srednje i istočne Evrope mirnom rešenju sukoba.

Prema njegovim rečima, globalna bezbednosna situacija trenutno je najgora od kraja Drugog svetskog rata, s tim u vezi svetski lideri okupljeni na Generalnoj skupštini UN moraju da se prisete zašto je ova svetska organizacija osnovana.

Šef mađarske diplomatije je istakao da je Budimpešta protiv toga da se Kijevu dozvoli da izvodi napade duboko u teritoriju Rusije, jer će to povećati rizike od eskalacije.

"Zaista smo oprezni i zabrinuti zbog svih mera koje bi mogle dovesti do eskalacije, bez obzira ko ih preduzima. Ako bilo koji korak povećava rizik od eskalacije, mi smo protiv toga. Kada je reč o tome da Zapad upotrebi oružje u udarima na teritoriju Rusije, a ja na ovo pitanje ne gledam iz političke ili propagandne perspektive, na to nema drugog odgovora osim da se kaže: da, ovo će zaista povećati rizik od eskalacije", ukazao je.

On je dodao da Budimpešta smatra besmislenim pretnje Zapada o navodnim planovima Rusije da napadne NATO.

"Koja je svrha napada na bilo koju državu-članicu NATO-a? NATO ima svoj ugovor, u kome postoji član 5 koji vrlo jasno kaže da ako dođe do napada na bilo koju državu-članicu, onda se to mora smatrati napadom na sve. Dakle, ko god napada NATO, mora se suočiti sa celim NATO-om. Zašto bi Rusija htela da se sukobljava?", dodao je.

Sijarto je takođe pozvao one koji govore o takvim pretnjama iz Rusije da "samo logično razmisle".