Predsednik Irana: Izrael je poražen u Gazi

Izrael ubijanje dece, ratne zločine i državni terorizam kvalifikuje kao legitimnu odbranu, a bolnice, vrtići i škole su mu legitimni vojni ciljevi. Iran traži mir za sve bez ratova, poručio je Masud Pezeškijan

Izrael je poražen u Pojasu Gaze, izjavio je predsednik Irana Masud Pezeškijan tokom svog obraćanja u Generalnoj skupštini UN.

"Izrael je poražen u Gazi i nikakva količina varvarskog nasilja ne može obnoviti njegov mit o nepobedivosti", kazao je Pezeškijan, napomenuvši da je svet prošle godine video "prirodu izraelskog režima", jer su njegove snage za 11 meseci ubile više od 41.000 ljudi u toj enklavi.

Prema njegovim rečima, "Izrael ubijanje dece, ratne zločine i državni terorizam kvalifikuje kao legitimnu odbranu, a bolnice, vrtići i škole su mu legitimni vojni ciljevi".

Kako je dodao, izraelske vlasti "antisemitima nazivaju hrabre, slobodoljubive ljude širom sveta, koji protestuju protiv njihovog genocida", a "potlačene, koji su ustali protiv sedam decenija okupacije i poniženja, nazivaju teroristima".

"Izrael je taj koji je ubio naše naučnike, diplomate, pa čak i goste na našem tlu", naveo je iranski predsednik, misleći na bivšeg lidera političkog biroa Hamasa Ismaila Hanija, koji je ubijen u Teheranu u julu.

Takođe je ocenio da Izrael "podržava, i prikriveno i otvoreno terorističke grupe kao što je Islamska država".

"Pritisak SAD je usmeren na iransko stanovništvo, a sankcije ugrožavaju život civilnog stanovništva", zaključio je iranski lider.

Prethodno je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao da se spreči da Liban postane "beskonačna noćna more" poput Gaze.

"Svi bi trebalo da smo uznemireni zbog eskalacije na Bliskom Istoku", izjavio je Gutereš.