Istraga norveške bezbednosne službe o pejdžerima koji su eksplodirali u Libanu

PST je pokrenuo preliminarnu istragu kako bi utvrdio da li postoje razlozi za pokretanje pune istrage na osnovu navoda u medijima da je kompanija u norveškom vlasništvu mogla biti uključena u distribuciju pejdžera Hezbolahu

Norveška bezbednosna služba (PST) pokrenula je preliminarnu istragu o izveštajima da je kompanija u norveškom vlasništvu povezana sa prodajom pejdžera libanskoj militantnoj grupi Hezbolah koji su eksplodirali prošle nedelje u Libanu, izjavio je danas predstavnik policije.

"PST je pokrenuo preliminarnu istragu kako bi utvrdio da li postoje razlozi za pokretanje pune istrage na osnovu navoda u medijima da je kompanija u norveškom vlasništvu mogla biti uključena u distribuciju pejdžera Hezbolahu", naveo je predstavnik PST-a Haris Hrenovica u tekstualnoj poruci za Rojters.

On je ranije izjavio za norvešku novinsku agenciju NTB da policija trenutno nema nikakve specifične sumnje.

Bugarske vlasti su prošle nedelje izjavile da istražuju kompaniju Norta Global ltd. sa sedištem u Sofiji nakon izveštaja mađarskih medija da je ta firma bila uključena u posredovanje oko prodaje pejdžera.

Prema podacima iz bugarskog registra preduzeća, ovu kompaniju je 2022. godine osnovao norveški državljanin Rinson Jose (39).

On je potpisao osnivački akt kompanije u bugarskom konzulatu u Oslu, pokazuju dokumenti u koje imala uvid i britanska agencija.

U samo dva danas prošle nedelje u Libanu su eksplodirale hiljade pejdžera, kao i radio stanice koje koriste operativci Hezbolaha.

U eksplozijama je poginulo najmanje 39 osoba, a hiljade ljudi su ranjene.
Mediji i brojni analitičari smatraju da je reč o napadu koji je izveo Izrael, ali Tel Aviv nije ni potvrdio ni negirao umešanost.