Svet

Pepe Eskobar o samitu u Kazanju: Da li je na pomolu novi Breton Vuds i stvaranje MMF-a BRIKS-a

Reformisana Nova razvojna banka, verovatno sledeće godine pod novim ruskim predsedništvom, trebalo bi da ima sve što je potrebno da postane MMF BRIKS-a, navodi se mišljenje poznatog američkog ekonomiste Majkla Hadsona
Pepe Eskobar o samitu u Kazanju: Da li je na pomolu novi Breton Vuds i stvaranje MMF-a BRIKS-aGetty © SOPA Images / Contributor

Manje od mesec dana pre ključnog godišnjeg samita BRIKS-a u Kazanju pod ruskim predsedništvom, u Moskvi i drugim evroazijskim prestonicama vode se ozbiljne diskusije o tome šta bi trebalo da bude za stolom na polju dedolarizacije i alternativnog platnog sistema, piše Pepe Eskobar u autorskom tekstu za Sputnjik.

Početkom meseca, šef radne grupe za finansijske usluge Poslovnog saveta BRIKS-a Andrej Mihailišin, detaljno je izneo listu najboljih projekata koji se razmatraju. Oni uključuju: zajedničku obračunsku jedinicu, platformu za multilateralna poravnanja i plaćanja u digitalnim valutama BRIKS-a, koja povezuje finansijska tržišta članica (BRIKS bridž), sistem plaćanja zasnovan na blokčejnu koji u potpunosti zaobilazi američki dolar (BRIKS pej), depozitara za poravnanja, sistem osiguranja i što je najvažnije, agenciju za rejting BRIKS-a, nezavisnu od zapadnih giganata.

Ono što je u pitanju je izuzetno složen dizajn potpuno novog finansijskog sistema – decentralizovanog i koji koristi digitalnu tehnologiju.

Eskobar piše da je na njegovo pitanje, koje je postavio dvojici ruskih stručnjaka koji su želeli da ostanu anonimni o tome da li je BRIKS spreman da sledećeg meseca postane igrač u Kazanju i šta bi trebalo da bude na stolu u smislu strategije uspostavljanja alternativnog sistema plaćanja, dobio odgovor da je došlo vreme da BRIKS postane pravi igrač.

"Svet to zahteva. Lideri zemalja BRIKS-a to jasno razumeju", rekao je jedan od njih, dok je drugi ukazao na važnost postizanja obostrano dogovorenih obaveza o izmirenju finansijskih transakcija.

"Treba se na pravi način pozabaviti pitanjem prekograničnog plaćanja. Najbolji mehanizam bi trebalo da bude zasnovan na Novoj razvojnoj banci (NDB), s obzirom na to da Rusija ima mandat da predloži novog predsednika te organizacije. Ko god da bude kandidat, prekogranična plaćanja bi trebalo da budu na vrhu njegovog dnevnog reda", smatra drugi analitičar.

Eskobar dalje piše, da kako sada stvari stoje u upućenim krugovima u Moskvi se priča izvršni direktor MMFF-a za Rusiju Aleksej Možin, izvršni direktor MMF-a za Rusiju, ima 60 odsto šanse da bude imenovan u NDB. Istovremeno, Ksenija Judajeva, bivša zamenica direktorke ruske Centralne banke Elvire Nabiuline, mogla bi da postane novi predstavnik u MMF-u.

Dakle, ono što može biti u planu je rekonstrukcija NDB/MMF na ruskom frontu. Fokus bi trebalo da bude na potencijalu buduće produktivne promene umesto na propuštenim prilikama, piše Eskobar.

On podseća da dosadašnja politika NDB-a nije bila baš revolucionarna s obzirom na to da su statuti banke vezani za američki dolar.

Novi sporazum bi mogao da postavi NDB kao polugu za reformu MMF-a, a ne kao alternativu.

Eskobar u analizi navodi i mišljenje koje je dobio od poznatog američkog ekonomiste profesora Majkla Hadsona koji navodi da bi "trebalo da se stvori nova institucija - Centralna banka, ovlašćena da izdaje kredit za finansiranje trgovinskih i platnih deficita nekih zemalja, sa veštačkom nadnacionalnom valutom sličnom SDR-u (Specijalna prava vučenja, koju koristi MMF).

Profesor Hadson tvrdi da bi to bio MMF BRIKS-a. Njegovi krediti ili bilans stanja bi bili samo za poravnanja između vlada, a ne valuta kojom se uglavnom trguje. Pretvaranje takve nadnacionalne valute u špekulativno sredstvo za široku trgovinu uvelo bi veliku nestabilnost i ne bi doprinelo potrebnoj stabilnosti bilansa bankovnog transfera.

Reformisani NDB, verovatno sledeće godine pod novim ruskim predsedništvom, trebalo bi da ima sve što je potrebno da postane "MMF BRIKS-a", ističe se u tekstu.

Profesor Hadson dodaje da "kako bi uspela, konferencija u Kazanju treba da bude Breton Vuds BRIKS-a", aludirajući na sastanak u ovom američkom gradu na kojem su osnovani MMF i Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

"Možda je prerano da se govori o svršenom činu. Možda bi to bilo mesto da se otvori niz alternativa, uključujući ono što bi se desilo ako se 'ne radi ništa' i ide sa trenutnim sistemom MMF-a. Činjenica da je MMF upravo otkazao svoje putovanje da analizira rusku ekonomiju može biti katalizator", navodi Hadson.

On se zapravo direktno poziva na izvršnog direktora MMF-a za Rusiju Alekseja Možina, koji je potvrdio da je MMF trebalo da dođe u Rusiju na konsultacije, kao deo njihovog godišnjeg pregleda ruske ekonomije, ali ga je otkazao zbog "tehničke nespremnosti".

Profesor Hadson ukazuje i na "postojeći prekomerni dolarski dug članica BRIKS-a" i navodi da to predstavlja veliki problem, ali i da banka BRIKS-a NDB ne bi trebalo da finansira deficite zemalja članica za takva plaćanja.

U svakom slučaju, američki ekonomista kaže da želi da bude deo novog, tekućeg procesa.

"Zamislite ako BRIKS plus uspe da to izvede: dobijanje sporazuma koji je odobrila globalna većina o novom, pravičnom, poštenom finansijskom sistemu, a zatim ga predstavi 35 biliona dolara zaduženoj supersili kao svršen čin", zaključuje Pepe Eskobar.

image