Izrael sprema kopnenu ofanzivu u Libanu: "Naše čizme će ući na neprijateljsku teritoriju"

Vojska Izraela odlučila je da mobiliše dve rezervne brigade za izvršavanje zadataka na severnom frontu

Izrael je započeo novu fazu vojne kampanje na severnom frontu, izjavio je komandant Severnog vojnog okruga IDF general Uri Gordin, saopštila je pres služba izraelske vojske.

Izraelski general rekao je da tenkovske snage moraju biti "spremne za manevar" u Libanu.

"Ušli smo u novu fazu kampanje i sada se nalazimo u jeku operacije 'Severna strela'. Operacija je počela značajnim udarcem po Hezbolahu, sa akcentom na njihovu vatrenu moć i sa veoma značajnim udarcem na komandante i borce organizacije", rekao je Gordin.

U saopštenju se dodaje da je vojska Izraela odlučila je da mobiliše dve rezervne brigade za izvršavanje zadataka na severnom frontu.

Načelnik izraelske vojske general Herci Halevi izjavio je danas da se vojska priprema za kopnenu ofanzivu protiv Hezbolaha u Libanu, govoreći grupi vojnika da će njihove "vojne čizme ući na neprijateljsku teritoriju".

"Čujete avione iznad, napadamo ceo dan. Pripremite područje za mogućnost vašeg ulaska (u Liban) i nastavite sa nanošenjem udaraca Hezbolahu", rekao je Halevi trupama 7. oklopne brigade tokom vežbe simulacije kopnene ofanzive u Libanu, prenosi "Tajms ov Izrael".

On je rekao da će vojska nastaviti da napada sa svih strana i da je cilj "vrlo jasan" - bezbedno vratiti stanovnike sa severa.

"Da bismo to uradili, pripremamo teren. Vaše vojne čizme će ući na neprijateljsku teritoriju, ući će u sela koja je Hezbolah pripremio, sa podzemnom infrastrukturom kako bi izvršio napade na izraelske civile", rekao je on.

Novi udari na južni Liban

Najmanje 23 osoba je poginulo, a više od 95 je ranjeno u današnjim izraelskim napadima na južne i istočne delove Libana, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja, prenose "RIA Novosti".

Izraelska vojska saopštila je ranije da izvodi nove udare na južni Liban i dolinu Beka.

Hezbolah je pre toga preuzeo odgovornost za jutrošnji raketni napad na centralni Izrael i saopštio da je gađao sedište Mosada u blizini Tel Aviva balističkom raketom "kader 1".

Navodi se da taj napad predstavlja odgovor na nedavne eksplozije pejdžera i voki-tokija pripadnika Hezbolaha u Libanu, kao i ubistva visokih komandanata te grupe, prenosi "Tajms ov Izrael".

U međuvremenu, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su gađale Hezbolahov lanser u Libanu, koji je ranije jutros upotrebljen za ispaljivanje rakete zemlja-zemlja. IDF je takođe saopštio da su izraelski lovci protekle noći izveli još jedan talas vazdušnih udara na ciljeve Hezbolaha u Libanu i da su među metama bili operativci te grupe i desetine skladišta oružja sa krstarećim raketama i lanserima za precizne rakete.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se rano jutros u Tel Avivu i širom centralnog Izraela, a Komanda za domaći front Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) uputila je građanima instrukcije da idu u skloništa.

Najmanje 569 ljudi je ubijeno, uključujući pedesetoro dece i 94 žene, u izraelskim napadima na Liban od ponedeljka ujutru, izjavio je juče libanski ministar zdravlja Firas Abiadtels za Al Džazira Mubašer televiziju.